Kongressens republikanere er splittede om Trumps indrejseforbud

Flest republikanere i Repræsentanternes Hus støtter dekret, mens Senatet er delt i to, viser optælling.

- Vi bør ikke vende ryggen til de flygtninge, som gennem omfattende sikkerhedsundersøgelser, ikke har vist sig at udgøre nogen påviselig trussel, lyder kritikken fra Senatorerne John McCain (tv.) og Lindsey Graham (th.). (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, har fyret sin justitsminister Sally Yates, efter hun afviste at forsvare det indrejseforbud, som Trump med sit præsidentielle dekret har indført for syv lande.

Mens Demokrater i stort tal har fordømt indrejseforbuddet, der er sat til at gælde de næste tre måneder, så støtter langt de fleste Republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus forslaget.

Det viser det midlertidige resultat af en optælling, som avisen Washington Post løbende laver, i takt med at kongresmedlemmerne bekender kulør.

I skrivende stund står 79 republikanske medlemmer fra Repræsentanternes Hus som støtter af indrejseforbuddet, mens 16 er imod. 22 stiller sig i midten med forbehold over for indrejseforbuddet, viser avisens sammentælling.

Republikanske senatorer imod

Anderledes ser det ud i Senatet, hvor otte republikanske medlemmer er imod, mens fem er for. Her har 22 senatorer forbehold over for indrejseforbuddet.

Senatorerne John McCain og Lindsey Graham har blandt andet i en fælles erklæring kritiseret indrejseforbuddet for at være blevet hastet igennem. Desuden rammer forbuddet skævt, mener de to senatorer.

- Vi bør ikke stoppe de, der har tjent som tolke for vores militær og diplomater, fra at søge tilflugt i det land, de har risikeret deres liv for at hjælpe. Og vi bør ikke vende ryggen til de flygtninge, som gennem omfattende sikkerhedsundersøgelser, ikke har vist sig at udgøre nogen påviselig trussel mod vores nation, skriver de to senatorer.

Midlertidigt resultat af optælling:

  • Senatet: 8 imod, 15 har forbehold, 5 støtter indrejseforbuddet

  • Repræsentanternes Hus: 16 imod, 22 har forbehold, 79 støtter indrejseforbuddet Kilde: Washington Post

Den amerikanske præsident tog efterfølgende til genmæle på Twitter.

- Den fælles erklæring fra de tidligere præsidentkandidater John McCain og Lindsey Graham er forkert - de er desværre svage omkring indvandring. De to senatorer bør fokusere deres energi på ISIS (Islamisk Stat, red.), ulovlig indvandring og grænsesikkerhed i stedet for altid at være på udkig efter at starte tredje verdenskrig, lyder det fra Donald Trump.

Washington Posts liste bliver løbende opdateret, og alle medlemmer for og imod samt de, der placerer sig i midten med forbehold, kan ses på avisens hjemmeside.

Forbeholden senator: Vi forventer svar

En af de senatorer, der har været forbeholden i forhold til dekretet, er den tidligere Trump-udfordrer til præsidentposten Marco Rubio.

Han er ikke direkte imod et indrejseforbud, men stiller sig kritisk over for, at Senatet løber hovedet imod en mur, når de spørger ind til forbuddet hos Udenrigsministeriet, skriver det amerikanske politiske medie Politico.

- Vi blev fortalt, at direktivet var, at de ikke kunne komme med flere informationer i dag, forklarede Rubio i går til pressen.

- Jeg tænker, det er fordi, de ikke er helt klar over, hvad de kan fortælle os endnu. Men det her kan ikke være en permanent situation. Vi forventer svar relativt snart, for vores vælgere ringer til os.

Fra Udenrigsministeriets side har talsmand Mark Toner dog forklaret, at ministeriet løbende er i kontakt med Kongressens medlemmer.

- Ministeriet er i løbende kontakt med medlemmer af Kongressen, som har spurgt til dekretet, og vil forsætte med at give information og assistance, når vi har mulighed for det, siger Mark Toner ifølge Politico.

Om indrejseforbuddet:

  • Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet.

  • Dette gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.

  • Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet skal sammen lægge en plan for at oprette sikkerhedszoner i Syrien for at yde beskyttelse til syrere, som flygter fra krigen.

  • USA's program for bosættelse af flygtninge bliver indstillet i op til 120 dage, indtil nye regler for at vurdere og kontrollere flygtninge er kommet på plads.

  • Antallet af flygtninge, som USA vil tage imod i indeværende budgetår, bliver skåret ned til 50.000. Det er mere end en halvering af Barack Obamas grænse på 110.000.

  • I løbet af det seneste budgetår, der går fra 1. oktober til 30. september, tog USA imod 84.995 flygtninge, herunder 12.587 fra Syrien.

  • I 90 dage - frem til at nye regler er på plads - vil der ikke blive udstedt nye visa til borgere fra visse lande, der ifølge Trump giver grund til bekymring for "terror". Det drejer sig om landene Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen. Kilder: AP, NTB og Ritzau