- I løbet af mere end 30 år som politisk reporter har jeg hørt mange taler fra mange statsministre. Men intet slår Stefan Löfvens tale til nationen, hvad angår alvor.
Sådan lyder det fra Lena Mellin, der er politisk kommentator hos den svenske avis Aftonbladet.
Vurderingen kommer i kølvandet på, at den svenske statsminister, Stefan Löfven, i aftes holdt en usædvanlig tale til nationen, i kølvandet på at landet den seneste tid har oplevet en voldsom stigning i antallet af coronasmittede.
Fredag satte Sverige smitterekord, da 7.240 blev registeret coronasmittet på et enkelt døgn.
I aftes tonede den svenske statsminister, Stefan Löfven, så frem på de svenske tv-skærme og gav en sjælden tale til nationen. Her mødte han nationen med alvorsord om situationen i landet og advarede svenskerne om, at fejlene som landet begår nu, vil koste landet senere.
- Det, vi gør nu, påvirker, hvordan julefejringen kommer til at se ud, og hvem der stadig er hos os i juletiden, lød det blandt andet fra den svenske statsminister.
- Det kan lyde brutalt, men det er præcist så hård og brutal, som virkeligheden er.
Statsministerens tale var "usædvanlig" og "uden sidestykke", lyder det fra Lena Mellin, der mener, at statsministeren udtrykte sig "råt, på grænsen til hensynsløst".
Sverige har langt flere døde pr. million indbyggere end Danmark:
Statsministeren træder frem
Löfvens tale var overordnet set en meget alvorstung en af slagsen, fortæller DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.
Samtidig var der tale om en form for opsang fra statsministeren, der bad svenskerne om at tage personligt ansvar og nærmest gå i dvale den kommende tid, fortæller hun.
- Det var en tale, der var støvsuget for egentlige nyheder, men som bestod af mere af 'den nye Löfven' - statsministeren, der træder frem og er ansigtet på Sveriges coronapolitik, lyder det fra korrespondenten, der kalder talen "en opsang uden opmuntring".
Hun påpeger, at Sverige ikke har tradition for, at statsministeren holder tv-taler til nationen.
- Så det siger selvfølgelig noget om, hvor alvorligt man opfatter det her. Og så skal vi huske på, at mens den svenske regering nærmest gemte sig bag den svenske sundhedsstyrelse i gennem hele foråret, så er statsministeren nu trådt et meget langt skridt frem, siger Anna Gaarslev.
- Og selvfølgelig spekulerer man her i Sverige over, om det er, fordi regeringen har mistet en stor del af tilliden til den svenske sundhedsstyrelse, siger korrespondenten.
Hun peger på, at den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, flere gange har fejlbedømt, hvor pandemien var på vej hen.
- Så sent som i det tidligere efterår fortalte han svenskerne, at de ikke skulle regne med en voldsom anden bølge, og hvis den overhovedet kom, ville Sverige være langt bedre stillet end for eksempel Danmark og Norge.
- Udviklingen viser med al tydelighed, at det ikke holdt stik, siger hun.
I sidste uge fik statsepidemiologen ligeledes kritik fra sin forgænger på posten, Annika Linde, der langede ud efter Tegnells strategi.
- Den har været præget af ønsketænkning. Virusset har kunnet sprede sig i al for stor udstrækning, inden myndighederne har reageret, sagde hun til The Telegraph.
Svenske stramninger
Sverige og Anders Tegnell er blevet kendt i hele verden de seneste måneder på grund af landets særegne coronastrategi.
Her har landet adskilt sig fra det meste af Europa ved ikke at indføre omfattende nedlukning og strikse restriktioner.
I stedet har Sveriges coronastrategi i høj grad beroet på opfordringer til at holde afstand og sørge for god hygiejne.
Derfor har svenske skoler, restauranter og butikker været åbne, mens store dele af Europa har lukket ned.
Anders Tegnell, er blevet ansigtet udadtil på den særlige svenske coronastrategi, der blandt andet er blevet kritiseret for at lade de ældre være i stikken og at være et farligt forsøg på at opnå flokimmunitet.
Tegnell har undervejs holdt fast i, at den svenske strategi var en bæredygtig en af slagsen og bedst for landet på den lange bane.
Löfven bad blandt andet svenskerne om kun at mødes med dem, de bor sammen med:
I starten af efteråret kunne han glæde sig over, at smitten uge for uge gik ned hos Sverige, mens det gik den anden vej i blandt andet Danmark. Det førte til, at man løsnede på de få restriktioner.
I den seneste tid er den svenske statsminister begyndt at tage afstand fra den svenske coronastrategi, som ifølge Stefan Löfven ikke længere er "gangbar".
Statsministeren har ligeledes indført flere nye restriktioner - herunder et nyt forsamlingsforbud på otte personer og stop for alkoholsalg efter klokken 22.
- Det var tidligere nok med råd og anbefalinger. Men nu kræver det forbud for at knække smittekurven, lød det fra Stefan Löfven, da han for en uge varslede nye restriktioner og advarede befolkningen om ikke at tage for let på epidemien.
I maj kiggede DR nærmere på den svenske coronastrategi: