Klimaorganisation: USA's grønne omstilling buldrer løs uden om Trump

Trump-administrationen vil rulle Barack Obamas klimaplan tilbage.

USA's præsident, Donald Trump, viser her, hvor meget den globale temperatur er steget med siden midten af 1800-tallet. Ifølge DMI er middeltemperaturen steget med 1,5 grader celsius på 150 år. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Det er skidt for klimaet, at USA's republikanske regering i morgen vil begynde at tilbagerulle den grønne klimaplan, som tidligere præsident Barack Obama fik sat i søen.

Men selvom præsident Donald Trump ønsker at styrke landets skrantende kulindustri, er en række amerikanske delstater allerede godt i gang med at udskifte kul, olie og gas med klimavenlige energialternativer som vindmøller og solceller.

Og derfor vil Trump-administrationens beslutning blot forsinke, men ikke kvæle USA’s grønne omstilling.

Sådan lyder vurderingen fra Jarl Krausing, international chef hos klimatænketanken Concito, efter at Scott Pruitt, som er chef for USA’s miljøstyrelse (EPA), har meddelt, at han i morgen vil underskrive en afgørelse, der skal rulle klimaplanen tilbage.

- Mange amerikanske delstater er allerede gået i gang med den grønne omstilling. Enten fordi de går op i klimaet, eller fordi de har indset, at vedvarende energikilder er blevet billigere end de fossile brændsler, siger Jarl Krausing og peger på den republikanske delstat Texas, som ellers er kendt for sin store olieproduktion.

- Her satser man fuldt ud på vedvarende energi, fordi det kan spare dem penge. Så selvom tilbagerulningen vil sende nogle ekstremt dårlige signaler og vil få nogle delstater til sænke tempoet for den grønne omstilling, tror jeg dog stadig, at USA - med forsinkelse - vil leve op til de mål, som landet har sat for sig selv under klimaaftalen fra Paris.

Krigserklæring mod virksomheder

Barack Obama fik vedtaget sin klimaplan, den såkaldte ’Clean Power Plan’, i 2015.

Hovedmålet var at reducere de amerikanske kraftværkers CO2-udledning med 32 procent inden år 2030 i forhold til udledningsniveauet i 2005.

Men den plan er ifølge Scott Pruitt i strid med loven, da den fastsætter grænser for udledning, som kraftværkerne umuligt kan overholde.

Derfor skal den nu skrottes, understregede han tidligere på dagen under en tale i Kentucky.

- EPA og føderale agenturer bør aldrig bruge sin autoritet til at sige, at vi vil erklære krig mod nogen sektor i vores økonomi, sagde han og understregede, at "krigen mod kul nu er ovre".

Men ifølge Concitos internationale chef er det ikke sådan lige at skrotte Obama-administrationens klimaplan.

For det første er den aldrig trådt i kraft, da flere delstater og andre modstandere har forsøgt at stoppe den i retssystemet.

Klager kan trække ud

Derudover vil Scott Pruitt utvivlsomt blive mødt af kritik fra sundhedsorganisationer, grønne ngo’er og almindelige borgere, som vil gøre indsigelser mod at rulle Clean Power-planen tilbage.

- Det kan komme til at tage rigtig lang tid, før de klager er blevet behandlet. Måske indtil efter 2020, hvor det næste præsidentvalg skal finde sted, siger Jarl Krausing.

Samtidig med det er præsident Donald Trump forpligtet til at komme med et andet forslag til, hvordan USA kan reducere sin udledning af drivhusgasser.

Den amerikanske højesteret fastslog i 2009, at den føderale regering har en forpligtelse til forbedre luftforureningen, som ifølge Jarl Krausing slår omkrig 140.000 amerikanere ihjel om året.

- Scott Pruitt har sagt, at Trump-administrationen vil komme med et forslag på et tidspunkt. Men det kan komme til at tage lang tid, før de nye klager er blevet færdigbehandlet, og derfor er det slet ikke sikkert, at Donald Trump får lempet klimareguleringerne, som han ellers ønsker, i denne præsidentperiode, siger han.