En smeltende indlandsis, stigende verdenshave og ekstreme vejrforhold er blot få eksempler på de alvorlige konsekvenser, som globalopvarmning fører med sig.
Hvis den globale temperatur stigning skal stoppes, kræver det en ambitiøs klimaaftale mellem verdens lande, siger flere miljøorganisationer. Og den skal der forhandles om nu.
I denne uge mødes repræsentanter fra stort set hele verden i den tyske by Bonn til en forberedende forhandlingsrunde forud for klimatopmødet i Paris i december. Forhandlingerne vil blive afgørende for topmødet, siger Mattias Söderberg, der er rådgiver for Folkekirkens Nødhjælp, og selv rejser til Bonn for at følge forhandlingerne.
- Resultatet af forhandlingerne er meget vigtige. Hvis der ikke kommer fremgang nu, så er det meget svært at lave en aftale i Paris. Der er brug for et godt forarbejde, ellers kan man næsten ikke tage stilling til noget på topmøde, siger han.
Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace rejser også til Bonn for at følge forhandlingerne og er enig med Mattias Söderberg i, at forhandlingerne spiller en stor rolle.
- Det er utroligt vigtigt, at man får en stærk og ambitiøs tekst med fra de her forhandlinger, som gør det muligt for politikerne til topmødet at tage nogle helt klare beslutninger om, hvilken retning verden skal bevæge sig i, når man har siddet i Paris og forhandlet i to uger, siger han.
Mindske den globale opvarmning
Da der i 2009 var klimatopmøde i København, blev verdens ledere enige om, at gennemsnitstemperaturen ikke må stige mere end to grader. Hvis det skal være realistisk, skal landene fremlægge nogle konkrete bud på, hvordan de vil nedbringe deres udledning af CO2, som er hovedårsagen til global opvarmning.
- Når man nu kan se, at de forpligtelser, som de forskellige lande har bragt til bordet, ikke er nok til at holde os under to grader, så skal vi finde ud af, hvordan vi sørger for, at den aftale, der skal laves i Paris, får de rette byggesten, så vi kan nå dét mål, siger Jens Mattias Clausen.
De emner, som landene skal forhandle om i Bonn, er samlet i en tekst på 20 sider. Her er finansieringen af konsekvenserne ved global opvarmning og de fremtidige globale mål for CO2-udledning blandt andet på dagordnen.