Klimaaktivister har i dag vundet en afgørende sejr i en langvarig kamp ved de hollandske domstole for at få regeringen til at reducere udledningen af drivhusgasser.
Landets højeste domstol i Haag har nemlig stadfæstet to tidligere domme, hvor Hollands regering blev pålagt at reducere udledningen med mindst 25 procent ved udgangen af 2020 i forholdet til niveauet i 1990.
Regeringens oprindelige mål var en reduktion på 17 procent i 2020.
Aktivisterne klappede og jublede i den tætpakkede retssal, da dommeren, Kees Streefkerk, sagde, at retten havde afvist regeringens appel, skriver nyhedsbureauet AP.
Alvorlige konsekvenser for hollænderne
Den hollandske klima- og bæredygtighedsorganisation Urgenda, der står bag det oprindelige sagsanlæg mod regeringen, hyldede afgørelsen i dag.
- Jeg er meget glad for, at den højeste domstol i Holland har bekræftet, at klimaforandringer er et virkelig alvorligt problem, sagde Urgendas leder, Marjan Minnesma.
Også Faiza Oulahsen fra Greenpeace i Holland kaldte afgørelsen for "en enorm sejr for klimarettigheder".
Den hollandske regering skal handle "på grund af risikoen for farlige klimaforandringer, der også kan have alvorlige konsekvenser for rettigheden til liv og for de hollandske indbyggeres velbefindende", lød det ved domstolen i Haag i dag.
Sagen har verseret i mere end fire år.
Hastighed på motorvejen sættes ned
Selvom den hollandske regering har anket tidligere domme, har den også taget skridt hen mod at hæve klimaambitionerne.
Tidligere i år lavede regeringen en klimaaftale, hvor en række initiativer skulle reducerere udledningen af drivhusgasser med 49 procent i 2030.
Regeringen har også vedtaget at sætte den maksimale hastighedsgrænse på motorvejen ned fra 130 kilometer i timen til 100 kilometer i timen for at begrænse forureningen.
Holland er et af de lande i Europa, der især er truet af stigende vandstand som konsekvens af klimaforandringer.
25 procent af Hollands overflade ligger under havets overflade.
- Vores land ligger i vid udstrækning under havoverfladen, så på et eller andet tidspunkt, hvis det går så hurtigt, som det går lige nu, får vi muligvis et alvorligt problem, sagde Urgendas leder, Marjan Minnesma, i dag i Haag.