Miljøorganisation: Klimadom til Hollands regering er langt fra nok

Holland skal sænke CO2-udslippet med 25 procent frem mod 2020. Men det er uambitiøst, vurderer dansk miljøorganisation.

Cirka en fjerdel af Holland ligger på niveau med eller under havoverfladen, hvilket gør landet særligt sårbart overfor stigende havniveau. (Foto: © kavram, COLOURBOX)

900 hollændere med en klimaorganisation i ryggen fik i går rettens ord for, at de har krav på bedre beskyttelse mod farerne ved klimaforandringer.

Den hollandske stat blev pålagt at skrue op for klima-ambitionerne og ned for CO2-udslippet.

Det er et opsigtsvækkende redskab, de hollandske miljøforkæmpere har taget i brug - men det er ikke ambitiøst nok.

Sådan lyder reaktionen fra Palle Bendsen, klimatalsmand for NOAH, en dansk klimaorganisation, der arbejder for en bæredygtig omstilling.

- Som princip er det interessant og godt, at borgere og miljøorganisationer kan holde deres regering til ansvar. Men vi skal også lægge mærke til, at den reduktion, som Holland er blevet pålagt, stadig langt fra er nok,, siger Palle Bendsen.

Ved byretten i Haag blev den hollandske stat pålagt krav om at sænke udslippet med 25 procent frem mod 2020. Samtidig blev det vurderet, at landet kun vil nå en reduktion på 17 procent, hvis de fortsætter på den nuværende kurs.

De katastrofale to grader

Ifølge FN's klimapanel, IPCC, skal verdens rige lande sænke deres udslip med 25-40 procent frem mod 2020, hvis man skal sikre sig blot en 50 procents chance for, at temperaturen på Jorden ikke stiger med to grader.

Dermed ligger gårsdagens dom, som kræver en sænkelse på 25 procent i den lave ende, hvad klima-ambitioner angår, siger Palle Bendsen.

​Ifølge ham er domsafsigelsen bevis på, at det er tort, altså krænkelse og ydmygelse, af befolkningen, hvis en stat undlader at sikre dem mod for eksempel oversvømmelser og andre farer ved klimaforandringer.

EU's målsætning er at sænke CO2-udslippet i de rige lande med mellem 25 og 40 procent frem mod 2030, i forhold til niveauet i 1990. I 2050 skal udslippet være reduceret med 80-95 procent i forhold til niveauet i 1990.

Alle midler skal tages i brug

Det er endnu uvist, om den hollandske stat vil anke dommen til en højere retsinstans. Hvis dommen får lov til at bestå, eller bliver stadfæstet i Lands- og Højesteret, vil miljøorganisationer andre steder i verden sandsynligvis gå samme vej som den hollandske, vurderer Palle Bendsen.

- Jeg er tvivlende over for, at det vil være hensigtsmæssigt i dansk sammenhæng, men jeg kan godt forestille mig, at der er andre lande, hvor man vil forsøge at gå denne vej, siger han.

- Vi er i en mere og mere desperat situation, hvor regeringer ikke vil bide til bolle og gøre det, der er nødvendigt. Så alle midler skal tages i brug.