Kinas førende aktieindeks er torsdag faldet med 3,42 procent, og det kommer efter en række spektakulære fald, som får mange til at frygte, at kinesisk økonomi går en hård tid i møde.
- Bekymringen for en svag økonomi er bestemt til stede, konstaterer markedsanalytikeren Chen Xingyu fra Philip Securities over for nyhedsbureauet AFP.
Kinesiske aktier har været en højspændt affære hen over sommeren. Inden for få uger i juni forsvandt en tredjedel af aktieværdierne op i den blå luft efter at være steget med 150 procent i det foregående år.
Har devalueret
Efter kollapset intervenerede regeringen med en redningspakke, som gjorde det muligt for en statsstøttet finansenhed (CSF) at opkøbe aktier på vegne af regeringen.
Men markederne er også blevet foruroliget af en devaluering, som den kinesiske centralbank gennemførte i sidste uge.
I første omgang så det ud, som om det var en kontrolleret devaluering styret af markedet, som Kina var i gang med, men den antagelse har måttet vige for den større bekymring: At kinesisk økonomi klarer sig værre end antaget.
Kapitalflugt fra "emerging markets"
At der er store økonomiske bevægelser i gang, som Kina ikke kan styre på egen hånd, synes at stå klart. Og det gælder ikke kun Kina, men alle de såkaldt nye økonomier i for eksempel Fjernøsten og Brasilien.
Financial Times skrev for nylig, at i de 19 største "emerging markets" har der de seneste 13 måneder været en kapitalflugt på over 6300 milliarder kroner, fordi internationale selskaber, banker og investorer er ved at miste tilliden til de nye økonomier.
Kina, som i årene efter finanskrisen i 2008 nåede op på tocifrede vækstrater, måtte sidste år nøjes med at vokse 7,4 procent, og tempoet er yderligere svækket i de første to kvartaler i år til officielt 7,0 procent på årsbasis.
Nogle analytikere mener, at der reelt kan være tale om en endnu svagere vækst.
I USA er forbundsbanken midt i seriøse overvejelser om at sætte renten op. Ifølge økonomer kan det sætte endnu mere fart i kapitalflugten fra de nye økonomier.
/ritzau/