Fra næste uge kræver det en negativ coronatest, hvis man vil rejse ind i USA fra Kina.
Det oplyser den amerikanske sundhedsmyndighed CDC.
Dermed følger USA i kølvandet på Indien, Japan, Taiwan og Italien, når det kommer til stramning af indrejseregler for besøgende fra Kina, efter hvad der ligner en sand smitte-eksplosion i det folkerige land.
Den amerikanske stramning skyldes frygt for, at den store stigning i kinesiske coronatilfælde kan føre til nye, farligere varianter, beretter New York Times.
Samtidig har de amerikanske sundhedsmyndigheder gjort det klart, at de er dybt bekymrede over Beijings manglende gennemsigtighed omkring udbruddet – og særligt Kinas manglende sporing og sekventering af varianterne, der spreder sig i Kina, skriver det amerikanske medie.
Derfor kræver man fra 5. januar en negativ coronatest fra flypassagerer, der har været i Kina.
Og flere lande kan snart følge trop.
Halvdelen af passagerer var smittede
De seneste uger har Kina løsnet sit stramme coronagreb, og landet har foretaget en u-vending i forhold til den strenge nul-covid-politik, der har været fremherskende de seneste tre år.
Men da antallet af internationale flyafgange fra Kina fortsat er relativt lavt, er det endnu uvist, hvor mange besøgende fra Kina resten af verden har udsigt til, påpeger BBC.
Flere lande har dog allerede valgt at indføre restriktioner. Herunder Japan, der kræver negativ test ved indrejse fra Kina fra i morgen. Eventuelle positive test vil føre til et krav om syv dages karantæne, og man vil samtidig begrænse antallet af ankomster fra Kina, skriver BBC.
Lignende tiltag er indført i Indien og Taiwan, mens Malaysia vil skrue op for overvågningen af situationen.
I Europa er Italien indtil videre det eneste land, der har indført nye krav til indrejsende fra Kina. Støvlelandet var det første på kontinentet, der blev lagt ned i starten af 2020, da den første coronabølge skyllede ind over Europa.
Her meddelte man i går, at man indfører obligatorisk covid-19-podning for indrejsende fra Kina, der lander i italienske lufthavne.
- Tiltaget er afgørende for overvågningen og identifikationen af enhver variant med henblik på at beskytte den italienske befolkning, lød meldingen fra den italienske sundhedsminister Orazio Schillaci, ifølge The Guardian.
Mediet peger på, at Italien den seneste tid har været i gang med at overvåge udviklingen ved hjælp af coronaprøver indsamlet fra rejsende fra Kina.
I mandags testede over halvdelen af de 120 passagerer ombord på et fly fra Kina positiv, da man foretog en stikprøve i Milanos Malpensa Lufthavn, beretter det italienske medie la Repubblica.
Indtil videre er Italien ene om testkravet, men senere i dag afholder EU Kommissionens sundhedsudvalg møde for at diskutere "mulige tiltag for en koordineret EU-fremgangsmåde", hvad angår den kinesiske smitte-eksplosion, beretter BBC.
Enormt kinesisk mørketal
Tidligere på ugen pegede de officielle kinesiske coronatal på omkring 5.000 daglige smittetilfælde.
Det er dog en underdrivelse af astronomiske proportioner, fortæller Philip Róin, DR's Asien-korrespondent med base i Shanghai.
- Tallet er mange niveauer højere. De officielle tal er helt ubrugelige på nuværende tidspunkt, og det har myndighederne også selv anerkendt, så man nu er stoppet med at publicere de daglige tal, fortæller korrespondenten, som siger, at det er enormt svært at danne sig et overblik over smittens sande udbredelse.
- Det eneste, vi har at bero os på, er anekdotisk evidens, og det siger, at alle er syge. Som i alle, siger han.
Philip Róin, besøgte Beijing lige før jul. Se hans reportage fra den mennesketomme kinesiske hovedstad i videoen:
Trods de lave tal fra officielt hold peger analytikere på, at de daglige smittetilfælde i Kina ligger tættere på en million, og tidligere på måneden lød meldingen fra de kinesiske sundhedsmyndigheder, at flere end 800 millioner kinesere kan blive smittet med covid denne vinter, mens det anslås, at en halv million mennesker kan miste livet.
Hvad der ligger til grund for den pludselige kinesiske genåbning er svær at sige noget endegyldigt om, påpeger Philip Róin.
- Men det er nok en kombination af protester, en økonomi, der har det virkelig hårdt, en erkendelse af, at man ikke kan holde den her variant for døren, og at smitten nok allerede var udbredt, da man åbnede – især i Beijing, siger han.
- Men det er alligevel overraskende, hvor komplet og aldeles uforberedt den her genåbning har været. Vi mangler helt basal febermedicin – ibuprofen er ikke til at støve op i mange byer. Hospitalerne havde intet fået at vide, så de kunne forberede sig – blandt andet ved at tilkalde ekstra personale eller tage sygeplejestuderende ind. Vi hører også flere historier, om læger, der går på arbejde, selv om de er smittet.