Kina åbner grænserne efter næsten tre år med corona

Fra den 8. januar kan man rejse ind i Kina uden at skulle i karantæne.

Man skal stadig fremvise en negativ coronatest for at kunne rejse ind i Kina. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)

Efter næsten tre år med lukkede grænser slækker Kina nu på de strikse indrejseregler.

Fra den 8. januar skal man ikke længere i karantæne ved indrejse, men blot fremvise en negativ PCR-test. Det oplyser de kinesiske sundhedsmyndigheder.

Det sker som led i den 180 graders vending, som regeringen har foretaget i deres coronastrategi den seneste måned.

Fra at have holdt fast i en nul-covid-politik, har man de seneste uger droppet næsten alle restriktioner, hvilket har ført til enorme stigninger i smittetallene.

Derfor giver det heller ikke længere mening at holde fast i de lukkede grænser, siger Casper Wichmann, der kinaekspert og daglig leder af ThinkChina, som er en tænketank under Københavns Universitet.

- Der er ikke rigtig nogen grund til at have lukkede grænser, når man har sluppet corona fuldstændigt fri i Kina, siger han.

I øjeblikket skal man isoleres fem dage i et statstyret corona-hotel, og derefter yderligere tre dage hjemme ved indrejse til Kina. Fra 8. januar kan man nøjes med en negativ PCR-test. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)

Han vurderer, at den primære årsag til genåbningen er et ønske om at rette op på Kinas haltende økonomi.

- Hvis Kina skal bevare sin rolle som verdens fabrik og en vigtig del af verdens forsynings- og værdikæder, så er man nødt til at åbne, siger han.

Nedlukningen har sænket Kinas økonomi til den laveste vækstrate i næsten 50 år.

Demonstrationer ikke skyld i genåbning

I slutningen af november og starten af december blev Kina ramt af en række sjældne demonstrationer, hvor folk gik på gaden og protesterede mod de strenge coronaregler, som landet havde været underlagt siden marts 2020.

De ville have frihed, lød det.

Men det er nok ikke demonstranternes skyld, at regeringen nu lemper en lang række restriktioner, vurderer Casper Wichmann.

Han mener, at demonstrationerne måske har været en belejlig anledning til at sætte turbo på en kovending i coronastrategien, som allerede var planlagt fra regeringens side.

- Jeg tror, Kommunistpartiet kan bruge det her til at få en stor del af befolkningen til at føle, at der bliver lyttet til dem. Men jeg tror helt klart at de økonomiske overvejelser har vægtet tungere end folkets mentale helbred, siger han.

En risikabel strategi

Den pludselige genåbning kombineret med en befolkning, der stort set ikke har været udsat for smitte, har fået smittetallene til at eksplodere i Kina de seneste par uger.

Kinesiske myndigheder anslår, at 60 procent af landets befolkning, hvilket svarer til 800 millioner mennesker, vil blive smittet med corona i løbet af den nuværende smittebølge.

Allerede nu melder flere kinesiske hospitaler om stort pres på grund af høj smitte. I Beijing er langt de fleste patienter på hospitalerne over 65 år, særligt udsatte og dårligt, hvis overhovedet, vaccinerede.

På grund af de mange smittede, er hospitalerne i Kina næsten fyldt op. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)

Flere hospitaler i den kinesiske hovedstad er fyldt med coronasmittede og på de hospitaler, der ikke er fyldt, er presset enormt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Derfor kalder Casper Wichmann også den nye coronastrategi for "meget risikabel".

- De fleste undrer sig nok over, hvorfor man ikke har åbnet gradvist, siger han.

Han vurderer dog ikke, at genåbningen vil kunne true præsident Xi Jinping i den kommende fremtid, fordi man har skubbet nogle af initiativerne ud på lokalt niveau.

Dermed vil man kunne skyde skylden på de lokale myndigheder i stedet for præsidenten, hvis der er nogle ting, der går galt.

Men Kinas coronahåndtering vil næppe gå over i historien som en succes.

- Når historiebøgerne skal skrives, vil Kinas coronastrategi stå som en eklatant fiasko, siger Casper Wichmann.