DR var med, da sjældne protester brød ud i kinesisk storby: 'Vi vil have frihed'

En mindehøjtidelighed for brandofre på en ellers stille nat i Shanghai udviklede sig til protester mod det kinesiske styre.

Flere hundrede var mødt op i et gadekryds i Shanghai i Kina, hvor man protesterede mod styrets covid-politik. Også i andre byer og på universiteter i Kina har der været demonstrationer. (Foto: © Philip Roin, DR)

Nogle var der for at mindes de ti mennesker, der i torsdags omkom i en brand i et lejlighedskompleks i Urumqi, en by i provinsen Xinjiang i det vestlige Kina.

Brandbilerne kunne efter sigende ikke nå frem til de indespærrede på grund af covid-barrierer, der er opstillet overalt i større kinesiske byer.

De fremmødte i centrum af Shanghai havde lagt blomster og tændt stearinlys til ære for de omkomne.

- Jeg græd i nat, da jeg læste om det online, sagde Dennis Hu, en af de fremmødte.

- De er kinesere ligesom os, og jeg vil gerne vise, at vi er solidariske med dem, sagde Hu, med henvisning til at Xinjiang-provinsen er hjemsted for millioner af uigurer, der er blevet forfulgt og indespærret af myndighederne de sidste mange år.

- Historien er blevet censureret på de sociale medier i Kina, og når de har lukket cyberspace ned, bliver vi nødt til at gå udenfor, som vi gør her, hvis vi vil mindes i fællesskab, fortalte Dennis.

Onlineprotesterne mod styret efter branden i Xinjiang startede sent fredag, men lørdag morgen var de fleste opslag væk. 404'ed, som det beskrives, når censurmaskinen har dræbt aktive links.

Så folk gik fra online til offline - fra det censurerede cyberspace til frie fysiske rum.

Politiet var talrigt til stede, men forholdt sig passivt det meste af natten. (Foto: © Philip Roin, DR)

Fra mindehøjtidelighed til anti-covid-protest

Andre ville binde tragedien sammen i solidaritet med alle de mennesker, der er indespærret rundt om i Kina på grund af regeringens nul-covid-politik.

- Åbn Xinjiang. Åbn Xian. Åbn Chongqing. Åbn Guangzhou. Åbn Kina, råbte de om store kinesiske provinser og byer.

- Fuck nul-covid. Fuck jeres test. Fuck jeres nedlukninger. Fuck jeres sundhedskoder, råbte en demonstrant.

Er det målet for demonstrationen? At slutte nul-covid-politikken?

- Nej, målet er frihed. Vi vil have frihed, svarede han.

- Vi vil ikke have flere test. Vi vil ikke have flere nedlukninger. Vi vil have mad. Vi vil have frihed, råbte de protesterende i en hyldest til den enlige aktivist, der foldede et banner ud på en bro i hovedstaden. Det skete få dage før Kommunistpartiets store kongres i Beijing i oktober, hvor Xi Jinping fik sin tredje periode som generalsekretær for Det Kinesiske Kommunistparti.

Protester rettet mod centralregeringen i Beijing er sjældne i Kina. I de forgangne måneder har der været flere episoder med afsæt i nul-covid-politikken med direkte nævnelse af partiet og Xi ved navn.

Her kan du se en video fra demonstrationen i Shanghai:

Elsker Kina, hader Det Kommunistiske Parti

Blandt de protesterende var også en hård kerne med et latent, og for en sjælden gangs skyld åbent og tilladt, had til Det Kinesiske Kommunistparti.

- Kommunistparti, råbte en person.

- Træd tilbage, fulgte folkeflokken, der talte mere end 500 og tættere på 1000 mennesker i løbet af natten, samstemmigt op.

- Xi Jinping, råbte råberen.

- Træd tilbage, lød det i kor.

Der var blevet lagt blomster og stillet stearinlys for at mindes dem, der omkom i en brand i et lejlighedskompleks i byen Urumqi i det vestlige Kina. (Foto: © Philip Roin, DR)

Den kinesiske nationalsang, 'De Frivilliges March', med linjen, "rejs jer op, jer der ikke vil være slaver," var en yndet favorit blandt de unge mennesker i løbet af natten.

- Rejs jer! Rejs jer! Rejs jer!, lyder sjette linje i sangen med et hårdt Q og et svunget L i det kinesiske for rejs jer!: Qi Lai!

- Jeg elsker dig, Kina, var et andet slogan, der gik igen.

Tilbageholdent politi

Politiet var hurtigt og talrigt til stede. I hver af de fire sidegader, der mødtes i krydset ved Urumqi-gaden i det centrale Shanghai, hvor mindehøjtideligheden fandt stod, stod der hold af 30-50 betjente. Afventende. Nogle i refleksveste. Andre i hel sort. Ingen urobetjente. Alle med kamera på uniformen.

Politiet forholdt sig passivt det meste af natten. Først ved halvfiretiden begyndte de langsomt at bryde de protesterende op.

På daværende tidspunkt var der flere betjente end protesterende.

I rækker af tre, hånd i hånd, trådte de frem mod gruppen af protesterende.

- Tjen folket, råbte de unge mennesker i gaden mod betjentene.

Det samme Xi Jinping råber til soldaterne i Folkets Befrielseshær, når han inspicerer militæret jævnligt.

- Har I ikke børn?, spurgte de protesterende.

- Hvilken verden vil I efterlade til dem?

- Xi Jinping er ligeglad med os. Xi Jinping er ligeglad med jer. Hvorfor gør I det her, lød det blandt andet fra en demonstrant. (Foto: © Philip Roin, DR)

Flere af betjentene så skræmte ud, men de holdt linjen og fortsatte med at inddele de unge protesterende i små celler, der så kunne neutraliseres bid for bid.

De unge protesterende holdt også igen. Få gange blev der kastet flasker. Et par gange forsøgte folk at løbe gennem politiets linjer med fuld styrke for kun at blive skubbet tilbage.

En ung mand, der prøvede fire-fem gange, endte med at blive holdt tilbage af betjentene.

- Xi Jinping er ligeglad med os. Xi Jinping er ligeglad med jer. Hvorfor gør I det her, råbte manden.

Opsporingen begynder nu

Der er svært at vurdere, hvor mange protesterende der blev taget med af politiet.

Shanghai er en hyper-overvåget by, og der er kameraer flere steder på gaden, hvor de unge protesterede. Politiets kropskamera kommer oveni.

- Smid jeres masker, vis at I ikke er undertrykte, råbte en af de protesterende.

- Behold dem på. Det er det sidste værn, råbte en anden.

Myndighedernes opsporingsarbejde er gået i gang.

De fleste af de protesterende fik lov at gå, efter deres celle var blevet skåret op af en mur af betjente. Når de først var ude, kunne de ikke komme tilbage ind.

De kunne kun se deres venner og medprotesterende forsvinde bag en mur af betjente.

Men for en kort stund var det de unge mennesker, der havde udgjort, hvad der lignede en uigennemtrængelig mur. De havde holdt politiet på afstand i mere end tre timer.

Her til morgen er onlinesporene af protesterne væk.

Myndighederne har dog data. Borgerne har minderne.

Kina har ført en stram politik for at inddæmme covid-19. Ifølge myndighederne er der omkring 40.000 nye tilfælde om dagen, hvilket ifølge nyhedsbureauet Reuters er rekordhøjt. (Foto: © Philip Roin, DR)