Kim Bildsøe: Mange briter mener ikke Trump har fortjent et statsbesøg

Donald Trumps kommende statsbesøg til Storbritannien skabte her til aften stor debat i det britiske parlament.

Mange demonstrerede ude foran det britiske parlament her til aften, hvor Donald Trumps kommende statsbesøg til Storbritannien var til debat. (Foto: © Andy rain, Scanpix)

Stemningen var i den grad livlig og intens, da de britiske parlamentarikere her til aften debatterede, om den amerikanske præsident, Donald Trump, bør have lov til at komme på statsbesøg i landet senere på året.

Det fortæller DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

Her blev præsidenten blandt andet beskyldt for at opføre sig som "et vrissent barn". Og ude foran Parlamentet i London demonstrerede hundredvis af briter imod besøget.

- Der er mange følelser forbundet med dette statsbesøg, og det er usædvanligt. Et statsbesøg er fyldt med pomp og pragt, og folk betragter det som en ære, der tildeles politikere, som har haft et langt og betydningsfuldt liv i politik. Men der er mange, som føler, at Donald Trump ikke fortjener det, siger han og fortsætter:

- Andre peger derimod på, at Donald Trump er en demokratisk valgt leder, og at han derfor er velkommen.

Vil udstille May

Det var den britiske premierminister, Theresa May, som afleverede invitationen til Donald Trump, da hun besøgte ham i Det Hvide Hus i januar.

Et statsbesøg er en forholdsvis sjælden gestus til en udenlandsk leder, og det indebærer blandt andet en karettur med dronning Elizabeth og en stor gallamiddag.

Invitationen skabte efterfølgende stor debat, og 1,8 millioner personer har efterfølgende skrevet under på en anmodning om, at besøget skal aflyses. Når mere end 100.000 briter bakker op om en anmodning, skal de britiske parlamentarikere tage emnet op i Underhuset, og det var den debat, som udspillede sig her til aften.

Det er dog ikke parlamentarikerne, der afgør, om præsidenten kan komme på statsbesøg, fortæller Kim Bildsøe Lassen, og derfor var det primært en politisk debat.

- Der er også gået indenrigspolitik i den, og oppositionen ville gerne udstille Theresa May som en lille, logrende hund, der tog over til Donald Trump og sagde: "Kom og besøg os", fortæller Kim Bildsøe Lassen.

Trump får lov til at komme

Det var da også politikerne fra oppositionspartiet Labour, der kom med noget af den skarpeste kritik her til aften.

Labour-parlamentarikeren Paul Flynn sagde blandt andet ifølge CNN, at Donald Trump opfører sig som "et vrissent barn", og at besøget sender et signal til omverdenen om, at Storbritannien blåstempler hans opførelse.

Hans kollega, David Lammy, sagde under debatten, at det er uacceptabelt, at Donald Trump blev inviteret på statsbesøg efter blot syv dage ved magten. Det er nemlig langt fra alle amerikanske præsidenter, der har fået en lignende invitation.

- Vi gjorde det ikke for Kennedy, vi gjorde det ikke for Truman, vi gjorde det ikke for Reagan. Men for denne mand siger vi: "Kom venligst, og vi vil sørge for alt, for vi er så desperate for at få dit selskab. Jeg mener, at vores land er større end det her, sagde han ifølge CNN.

Ifølge Kim Bildsøe Lassen vil statsbesøget ikke blive aflyst af denne debat. Det vil være for stort et nederlag for Theresa May og hendes regering, hvis det sker.

- Men det er klart, at det vil sætte tonen for, hvordan den britiske befolkning vil modtage Donald Trump. Vil der eksempelvis være demonstrationer, når Donald Trump kører med dronningen i karettur til Buckingham Palace? Det må tiden vise, siger DR's korrespondent.

Det er endnu ikke afgjort, hvornår præsidenten besøger Storbritannien.