Kim Bildsøe: Brexit-gennembrud giver May en lille sejr

Men kritikerne vil mene, at forhandlerne har lagt sig ned i forhandlingerne med EU, siger DR's korrespondent i Storbritannien.

Kim Bildsøe Lassen vurderer, at gennembruddet i forhandlingerne giver Theresa May en smule ro på hjemmefronten/ AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Dagens gennembrud i Brexit-forhandlingerne har fået en blandet modtagelse i Storbritannien, fortæller Kim Bildsøe Lassen, der er DR’s korrespondent i Storbritannien.

- Erhvervslivet er glade for endelig at kunne komme videre, og EU-kritikerne er skuffede over, det man har nået.

Især dem, der har kæmpet indædt for, at Storbritannien skal forlade EU, vil være skuffede, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

- Folk vil være rasende og sige, at EU har dikteret det hele i aftalen.

Lille sejr for Theresa May - trods alt

Selvom kritikerne i Storbritannien vil sige, at de britiske forhandlere har lagt sig ned, er det alt i alt positivt for den britiske premierminister Theresa May, at parterne nu kan gå ind i næste fase af forhandlinger, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

- Det er slet ikke så dårlig en dag for Theresa May, som det kunne have været. Dårlige dage har hun ellers mange af for tiden.

Det giver hende nemlig ro på den politiske hjemmefront, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

- Det betyder, at hun lige nu kan få lov til at blive siddende som premierminister, og at hele Brexit-forløbet ikke blev så kaotisk, at man måtte tage en alvorlig konsekvens i det konservative parti.

Men hun er fortsat en presset premierminister, lyder Kim Bildsøe Lassens vurdering.

- Theresa May står ikke særlig stærkt, men for nuværende får hun lov til at fortsætte.

Enighed om grænse mellem Irland og Nordirland

Dagens gennembrud i forhandlingerne drejer sig blandt andet om grænsen mellem Irland og det britiske Nordirland, og hvilke rettigheder EU-borgere i Storbritannien skal have, når Storbritannien er endeligt ude af EU.

Særligt grænsen mellem Nordirland og Irland har været et stridspunkt i forhandlingerne.

Men på pressemødet i morges sagde den britiske premierminister, at grænsen mellem de to lande forbliver, som den er nu - uden grænsekontrol.

I næste uge er der topmøde i Bruxelles, hvor man efter alt at dømme vil vurdere, at man kan gå ind i anden fase af forhandlingerne om Storbritanniens exit fra EU.