Kaos i Repræsentanternes Hus: 'Hvis du vil dræne sumpen, kan du ikke sætte den største alligator i front'

Efter tre forsøg er republikanerne stadig ikke blevet enige om, hvem der skal være formand i Repræsentanternes Hus.

Republikaneren Kevin McCarthy, med hånden foran munden, formåede ikke at samle et flertal bag sig i går. I dag skal medlemmerne i Repræsentanternes Hus igen stemme om, hvem der skal indtage formandsposten. (Foto: © JONATHAN ERNST, Ritzau Scanpix)

- Hvis du vil dræne sumpen, kan du ikke sætte den største alligator i front for øvelsen.

Sådan lød det i går fra republikaneren Matt Gaetz, da Det Republikanske Parti forsøgte at blive enige om, hvem der skal være formand for den ene del af den amerikanske kongres - Repræsentanternes Hus.

For ved midtvejsvalget i november sikrede Det Republikanske Parti sig et snævert flertal i Repræsentanternes Hus, og det, der i går skulle have været en rimelig formel og uproblematisk proces, udviklede sig til et drama.

Et drama, som afslørede partiets dybe revner.

Pilen pegede på republikaneren Kevin McCarthy, som arvtager til demokraten Nancy Pelosi, men efter tre afstemninger stod det klart, at han ikke kunne samle et flertal bag sig.

Og det vidner om et republikansk parti i krise, fortæller USA-korrespondent Steffen Kretz.

- For første gang i 100 år lykkedes det ikke for det parti, der har flertallet, at pege på en formand, som dets egne medlemmer kan blive enige om. Forklaringen på det er, at Det Republikanske Parti er dybt splittet, siger han.

Yderliggående fløj gør det svært

Ved midtvejsvalget den 8. november sidste år tippede magtfordelingen i Repræsentanternes Hus til republikansk fordel, da de skulle sikre sig 218 sæder for at få flertal.

Republikanerne fik 222 sæder, og det efterlader nu McCarthy med meget lidt råderum. Han skal nemlig have mindst 218 stemmer for at kunne indtage formandsposten i Repræsentanternes Hus, der i daglig tale også kaldes Huset.

Men med kun 202 stemmer ved gårsdagens sidste afstemningsrunde, ser det svært ud for Kevin McCarthy.

- De 20 personer, der stemte imod McCarthy, tilhører en meget yderliggående bevægelse på højrefløjen, som vil noget helt andet end resten af partiet, siger Steffen Kretz.

En del af de personer, der stemte på andre kandidater en McCarthy, tilhører en ultrakonservativ gren af Det Republikanske Parti, der kalder sig 'House Freedom Caucus', skriver The New York Times.

Her kalder republikaneren Matt Gaetz sin partifælle Kevin McCarthy for "den største alligator":

Den fraktion af partiet har gjort sig bemærket, helt tilbage fra dengang Barack Obama var præsident, fortæller Steffen Kretz.

- Obamas reformer, blandt andet hans sundhedssikring for amerikanere, gjorde, at en fløj i Det Republikanske Parti gik i offensiven og fik valgt nogle kandidater ind, som dybest set er imod regering, og at Washington skal bestemme ret meget, siger Steffen Kretz og tilføjer:

- Dengang hed det Tea-party-bevægelsen, senere har det heddet Freedom Caucus, og iblandt er nogle af dem, som var allermest glade for Donald Trump.

'Jeg vil ikke gøre, hvad sumpen gør'

En del af de 20 republikanere, der ikke vil pege på McCarthy, lader ikke til at ombestemme sig lige foreløbig.

- Vi trækker os ikke, før vi mødes i et rum, hvor vi beslutter, hvordan vi vil være i stand til at stå op for og kæmpe for det amerikanske folk, uanset hvem formanden er, siger republikaneren Chip Roy, der er en af lederene af den nuværende opposition mod McCarthy, til Fox News.

- Det, jeg ikke vil, er blindt at gøre, hvad sumpen gør. Mine vælgere har ikke sendt mig hertil for det.

At "dræne sumpen" er flere gange blevet brugt af amerikanske politikere, som et udtryk for at gøre op med bureaukratiet i Washington D.C. Senest er udtrykket blevet flittigt brugt af den tidligere præsident Donald Trump.

Det var især under Trumps præsidentkampagne i 2016, at udtrykket "Drain The Swamp" - på dansk "dræn sumpen" blev hyppigt brugt. Her vandt Trump over Det Demokratiske Partis kandidat, Hillary Clinton. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix Denmark)

De manglende stemmer har dog endnu ikke få Kevin McCarthy til at droppe drømmen om formandsposten.

- Jeg bliver, indtil vi vinder. Jeg kender vejen, sagde McCarthy mellem anden og tredje afstemning.

McCarthy har siden midtvejsvalget forsøgt at forhandle med de 20 mennesker, der er på den yderste højrefløj i hans parti, i forsøget på at få deres stemmer, siger Steffen Kretz.

- Han har allerede givet en lang række indrømmelser. Han er blandt andet gået med til, at der skal være en ny regel, så det bliver meget nemt at afskaffe den formand, der er. Men det har ikke været nok, lyder det fra Steffen Kretz.

Politisk arbejde går i stå uden formand

Lykkes det ikke Det Republikanske Parti at blive enige, vil det politiske arbejde gå i stå, fortæller Steffen Kretz.

- Det er formanden, der bestemmer hvilken lovgivning der skal stemmes om. Det er formanden, der forhandler med Senatet og Det Hvide Hus. Det er formanden, der besætter de vigtige poster i alle udvalgene.

- Man kan ikke komme i gang med arbejdet i Kongressen, og man kan ikke få de nye medlemmer til at aflægge ed, før der er valgt en formand.

Det var med klapsalver fra dele af Repræsentanternes Hus, da Kevin McCarthy for anden blev præsenteret som kandidat til formandsposten. Men hverken anden eller tredje gang blev lykkens gang for McCarthy. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Senere i dag skal medlemmerne af Repræsentanternes Hus igen samles i forsøget på at finde en formand.

- Hvis ikke det lykkes, kan Kongressens ene kammer ikke arbejde. Så simpelt er det, siger Steffen Kretz.

- Det er nok værst for Republikanerne. De havde håbet at bruge deres flertal i Repræsentanternes Hus til at starte en hel række efterforskninger af Biden-administrationen. De vil også forsøge at omgøre noget af den lovgivning, Demokraterne har indført. Det kan de ikke uden en formand.