Franskmænd i alle aldre og med forskellig religiøs baggrund samles i aften i Paris til en stor march mod jødehad.
Sammen vil de gå for fred og mindes den 85-årige jødiske bedstemor Mireille Knoll, der i fredags blev fundet brutalt myrdet i sin lejlighed i udkanten af den franske hovedstad.
Mireille Knoll blev brændt og dræbt med 11 knivstik, og motivet bag drabet menes at være antisemitisk.
Allerede inden fredsmarchen i aften, overskygger en ulmende uro dog hele intentionen med at stå sammen, siger DR Nyheders internationale korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.
- Marchen skaber politisk splittelse, selvom målet har været at samle franskmændene.
Den jødiske paraplyorganisation, CRIF, der står bag demonstrationen, siger, at hverken Frankrigs højrefløjsparti Front National og partiet på den yderste venstrefløj, La France Insoumise (Det Opørske Frankrig) er velkommen i aften.
- Det jødiske råd opfatter Front National som et overvejende antisemitisk parti, og de opfatter venstrefløjspartiet som et Israel-fjendtligt parti, forklarer Stéphanie Surrugue.
Dukker op alligevel
Men både Marine Le Pen fra Front National og Jean-Luc Mélenchon fra La France Insoumise agter at deltage alligevel.
- Marine Le Pen, parlamentsmedlemmer, officielle personer fra Front National og en række aktivister fra partiet vil deltage i mindemarchen for Mireille Knoll. De er dybt berørte af dette frygtelige mord, lyder det ifølge AFP i en udtalelse fra Front National.
Ifølge partiet vil man deltage, fordi en af den myrdede kvindes sønner ikke er enig i, at de skal blive væk.
Dømt for jødehad
Partiet Front National er flere gange sat i forbindelse med antisemitisme.
Grundlæggeren Jean-Marie Le Pen, der er far til Marine Le Pen, er flere gange blevet dømt for antisemitiske udtalelser, som da han sagde, at nazisternes udryddelse af seks millioner jøder var 'en detalje i historien'.
Og sidste år sagde Marine Le Pen, at Frankrig ikke kan stilles til ansvar for en meget berygtet masseanholdelse af franske jøder under 2. verdenskrig.
13.000 jøder blev tilbageholdt og anbragt på cykelbanen Vel d'Hiv i Paris og blev kort efter sendt til nazistiske udryddelseslejre.
- Jeg mener helt generelt, at hvis der er ansvarlige, så var det dem, der var ved magten på det tidspunkt. Ikke Frankrig, sagde Le Pen.
Både Frankrigs tidligere præsident Jacques Chirac og tidligere præsident François Hollande har sagt undskyld for, at fransk politi anholdt jøderne. Og i sommer erklærede præsident Macron, at Frankrig havde ansvaret for deportationerne.
Rent faktisk undslap den myrdede Mireille Knoll med nød og næppe Vel d´hiv-opsamlingen, som den kaldes, og overlevede dermed holocaust.
Derfor er mange franskmænd også så forfærdede over, at hun skulle ende sine dage på så brutal vis, forklarer Stéphanie Surrugue.
- Drabet får stor opmærksomhed, både fordi det er det 11. drab med antisemitisk karakter på en fransk jøde siden 2006, og fordi offeret var en 85-årig kvinde, der har overlevet holocaust og levede et stille liv, siger hun.
STOR DEMO I PARIS
- •
I aften samles franskmænd side om side til en demonstration, der mindes den jødiske kvinde.
- •
De jødiske samfund i Frankrig er dybt rystede over drabet. Men også helt almindelige borgere og franske politikere er i chok.
- •
Den franske indenrigsminister, Gerard Collomb, har sagt, at et angreb på en jøde er et angreb på hele Frankrig.
- •
På Twitter har præsident Emmanuel Macron kaldt drabet for en frygtelig forbrydelse og har bebudet, at han vil gøre alt for at bekæmpe antisemitisme.