Mens hele Frankrig er i chok over mordet på en 85-årig jødisk kvinde i Paris, sørger familien over tabet af deres mor og bedstemor.
Det er en gåde for de to sønner og børnebørnene, hvorfor den ældre dame Mireille Knoll skulle dræbes med 11 knivstik og få sat ild til sin lejlighed.
- Hun var så sød og kunne lide alle. Hun tog imod folk og var glade for at se dem. Hun var så glad for livet. Måske mere end de sindssyge mennesker, der har gjort det her, siger sønnen Daniel Knoll i et interview, som flere medier har bragt.
Antisemitisk motiv
Liget af Mireille Knoll blev fundet, fordi brandvæsenet blev kaldt til lejligheden, der ligger i Paris'11. arrondissement.
Fransk politi arbejder ud fra teorien om, at motivet til drabet er antisemitisk, og man har anholdt to mistænkte.
Sønnen Daniel Knoll har svært ved at kapere, at hans mor nu er død.
- Hvordan kan en person gøre det her mod en ældre kvinde med parkinson, som ikke kan bevæge sig. Hun havde ingen penge. Hvorfor slår man hende ihjel. Jeg har ikke noget svar på det. Hvad sker der for et menneske, når man kan finde på sådan noget, siger Daniel Knoll.
Hele sit liv har han og broderen levet med en tung sky hængende over hovedet, som var forældrenes rædselsfulde oplevelser under 2. verdenskrig.
- Det her er ikke til at tro. Efter alt det min familie og min far har lidt. Min far blev deporteret, og vi har lidt så meget på grund af det, min bror og jeg. Min far talte aldrig om det, men vi mærkede det hele tiden. Og nu skal vi leve med det her. Hvordan skal vi kunne det, spørger Daniel Knoll.
Undslap berygtet masseanholdelse
Faderen endte i koncentrationslejren Auschwitz i Polen, men overlevede og kom tilbage til Paris efter krigen.
Her mødte han Mireille Knoll, som også var tilbage i den franske hovedstad efter krigens slutning.
I juli 1942 var hun flygtet til Portugal med sin mor på et brasiliansk pas, som noget familie havde skaffet.
De slap væk fra Paris, lige inden den såkaldte Vel d´hiv-opsamling, hvor 13.000 franske jøder blev massearresteret og herefter sendt til Auschwitz. Størstedelen af dem endte deres dage i udryddelseslejren.
Et stille enkeliv
I begyndelsen af 00'erne blev Mireille Knoll enke og levede et stille liv i lejligheden på anden sal i et socialt boligbyggeri på Avenue Philippe Auguste.
- Min bedstemor var en beundringsværdig kvinde. Meget venlig og meget sød. Hun var fuld af glæde og elskede livet. Hun troede ikke på det onde i mennesker, måske var hun en smule naiv, har barnebarnet Noa Goldfarb fortalt til nyhedsbureauet AFP.
Mireille Knoll sad til sidst i kørestol og kom kun ud, når en plejer kunne køre hende en tur.
Da hun selv kunne komme rundt, gik hun ofte ud at spise, var i teateret og i biografen.
Hun værdsatte tilværelsen, fordi hun havde overlevet krigen, fortæller sønnen.
Nogle af hendes børnebørn er gennem årene flyttet til Israel. Men Mireille Knoll blev i sit elskede Paris.
Hun praktiserede ikke jødedommen, men hun var 'jøde i sit hjerte'. Den ældre dame levede et frit liv og havde en vennekreds, som bestod af folk fra mange forskellige religioner.
- Min mor havde en lyst til at få ny viden, møde folk og tale med dem, og det endte med at slå hende ihjel, siger sønnen Daniel Knoll.
VIDEO Madame Knolls hoveddør er blevet forseglet af politiet. Efter drabet har nogen klistret røde hjerter op på døren og sat et billede op af den 85-årige kvinde.
Stor demo i Paris
- •
I aften samles franskmænd side om side til en demonstration, der mindes den jødiske kvinde.
- •
De jødiske samfund i Frankrig er dybt rystede over drabet. Men også helt almindelige borgere og franske politikere er i chok.
- •
Den franske indenrigsminister, Gerard Collomb, har sagt, at et angreb på en jøde er et angreb på hele Frankrig.
- •
På Twitter har præsident Emmanuel Macron kaldt drabet for en frygtelig forbrydelse og har bebudet, at han vil gøre alt for at bekæmpe antisemitisme.
Kilder: Daily Mail, Times of Israel, New York Times, AP.