Jeppe Kofod fortsat tavs om dansk bidrag til EU-fond: 'Jeg skal ikke forhandle her'

EU's medlemslande skal efter planen forhandle om genopretningen af EU's økonomi i juni.

Det var en udmærket tilfreds dansk udenrigsminister, DR Nyheder fangede her til aften.

For Europa-Kommissionens udspil til en ny genopretningspakke, der skal hjælpe EU-landene ud af coronakrisen, får rosende ord fra Jeppe Kofod (S), selvom det langt fra stemmer overens med den plan, Danmark gerne ser gennemført.

Europa-Kommissionen vil etablere en genopretningsfond på 5.600 milliarder kroner, som skal bruges til at genrejse medlemslandene og kickstarte deres økonomier. De penge vil kommissionen låne på de internationale markeder på vegne af de 27 medlemslande.

Langt størstedelen af pengene i fonden - 3.730 milliarder kroner - skal gives som direkte tilskud, der altså ikke skal tilbagebetales. Men det har Danmark sammen med Holland, Østrig og Sverige indtil nu afvist. De vil derimod give pengene som lån, der skal tilbagebetales.

Og det holder Jeppe Kofod fast i.

- Vi er skeptiske over for en fond, der bare skal give indkomstoverførelser, men vi er for en fond, der kan stille billige lån til rådighed til de hårdest ramte lande. Det er det, vi skal forhandle om, siger han og understreger, at han trods det er glad for kommissionens udspil.

- Det er jo principielt godt, at det, EU-Kommissionen fremlægger, er en blanding af lån og overførsler. Det imødekommer det synspunkt, Danmark har om, at vi skal sikre billige lån til de lande, der er hårdest ramt af coronakrisen, siger han.

'Jeg skal ikke forhandle her'

Om Danmark er til at hugge eller stikke i, når det kommer til opbygningen af den nye fond, vil Jeppe Kofod ikke ud med.

Kan du se Danmark i en aftale, hvor der bliver givet 3.730 milliarder kroner i tilskud til de hårdest ramte lande?

- Jeg skal ikke gå ind og forhandle her, men jeg vil sige, at vi har behov for at lave en markant indsats for at hjælpe økonomien tilbage på sporet ingen. Det er også det, Danmark har foreslået sammen med andre lande. Jeg er glad for, at der i kommissionens forslag også er lignende forslag om at lave en lånebaseret ordning, siger han.

Men lånedelen fylder jo meget, meget lidt i forhold til tilskudsdelen i EU-kommissionens forslag?

- Et vigtigt princip er, at når man låner penge, så skal man også betale dem tilbage igen. Vi skal finde en ordning, alle 27 lande kan se sig selv i, siger han.

Jeppe Kofod vil dog ikke sige, om regeringen kan gå med til en aftale med falsk gæld - det vil sige, at pengene ikke skal betales tilbage igen.

- Vi har et ønske, og det er, at vi får gang i forhandlingerne i EU igen. Det er derfor, vi har foreslået en fond til at løse problemet.

Fair og balancerede løsninger

Udover det enorme lån foreslår EU-Kommissionen også, at EU's budget de kommende syv år skal stige. Det vil betyde, at Danmark fremover skal betale flere penge til EU-kassen.

Faktisk betydeligt flere. Kommissionen lægger op til et budget på 1,074 procent af medlemslandenes samlede bruttonationalindkomst (bni), hvilket svarer til omkring 8.200 milliarder kroner. Danmark kræver derimod et budget, der ligger på 1,00 procent af bni.

Er I villige til at betale flere penge til EU-kassen?

- Vi er villige til at finde løsninger, som er fair og balanceret for alle 27 lande. Vi har foreslået en model, hvor man optager lån og stiller gode lån til rådighed for dem, der er hårdt ramt af krisen. Det vigtigste er, at vi når en aftale, siger den danske udenrigsminister.

Men vil I bidrage med mere?

- Vi forhandler med de andre lande, og vi bidrager jo allerede ved at sige, vi vil lave en særlig fond, som skal hjælpe med at få økonomierne i gang igen.

Enestående og slagkraftigt

Dagens udspil er også blevet vendt og drejet rundt om i Europa. I Frankrig, der sammen med Tyskland ønsker at etablere en stor genopretningsfond med tilskud, der ikke skal betales tilbage, får udspillet ros.

Præsident Emmanuel Macron betegner det som "enestående", og ifølge hans finansminister, Bruno Le Maire, er det "et slagkraftigt" udspil, som tager højde for den historiske krise, EU-landene befinder sig i.

- Jeg vil bede alle EU’s lande, uden undtagelse – herunder også de sparsommelige fire – om at bakke op om kommissionens plan, siger han med direkte henvisning til Danmark.

Italiens premierminister Giuseppe Conte er positiv over for Europa-Kommissionens udspil til en ny genopretningspakke. (Foto: © REMO CASILLI, Scanpix)

Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, mener, der er tale om et "fremragende signal" fra Bruxelles, som går i Italiens retning.

- 500 milliarder euro i tilskud og 250 milliarder euro i lån er en passende fordeling. Lad os nu fremskynde forhandlingerne, så vi snart kan frigøre ressourcerne, tweetede han tidligere på dagen.

Og i Grækenland, der i år kan se frem til en økonomisk tilbagegang på 9,7 procent, møder udspillet også glæde. Ifølge premierminister Kyriakos Mitsotakis er der tale om et "modigt" udspil, og han glæder sig over, at størstedelen af genopretningsfonden er øremærket direkte tilskud til de berørte områder.

- Barren er sat højt. Nu er det op til Det Europæiske Råd (hvor stats- og regeringscheferne sidder, red.) at være situationen voksen, skriver han på Twitter.

Manfred Weber, der er formand for Europa-Parlamentets kristenkonservative EPP-gruppe, er også glad.

- Den europæiske solidaritet er tilbage. Det her er et nyt kapitel for den europæiske union, sagde han tidligere på dagen.