It-eksperter: Danmark er også i risiko for angreb med ransomware

74 lande er fredag blevet ramt af hackerangreb med såkaldt ransomware, oplyser sikkerhedsselskaber.

Det begyndte med, at dele af Storbritanniens sundhedsvæsen blev lagt ned, og siden er mindst 74 lande rundt om i verden blevet ramt af 45.000 hackerangreb med såkaldt ransomware. Det oplyser det russiske sikkerhedsselskab Kaspersky Labs.

Det er ikke usandsynligt, at samme type angreb kan finde sted i Danmark, fortæller Jan Kaastrup, der er it-ekspert og teknisk direktør i it-sikkerhedsfirmaet CSIS, der samtidig kalder dagens hackerangreb for "meget voldsomme".

- Det er klart, at alle virksomheder - også hospitaler i Danmark - kan være i farezonen. Det er især virksomheder, der har noget med kritisk infrastruktur at gøre, der er særlig udsatte, fordi de ikke kan undvære deres systemer. Den form for angreb er taget til de seneste år, og de er kommet for at blive, siger han.

Samme vurdering lyder fra it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

- Sikkerheden er meget sammenlignelig Danmark og England imellem, og der er sket en eksplosion i antallet af angreb med ransomware. Det rammer alle. Denne type angreb kan sagtens ske i Danmark. Det forekommer dagligt og rammer bredt, siger han til Ritzau.

Der er foreløbig ingen oplysninger om, at Danmark skulle være ramt af hackerangreb med ransomware.

Det oplyser det danske Center for Cybersikkerhed (CFCS) på Twitter.

Hackere går efter penge

Det er endnu uvist, hvor mange steder i Storbritannien der er blevet ramt af hackerangreb. Indtil videre rapporterer britiske medier om, at 16 steder på tværs af England i London, Blackburn, Nottingham, Cumbria og Hertfordshire er involveret.

Senest har Storbritanniens premierminister,Theresa May, sagt, at dagens hackerangreb er en del af et større internationalt angreb. Storbritanniens udgave af FBI er i gang med at undersøge sagen.

The New York Times skriver, at der har været 12 hackerangreb mod lande i Europa, Rusland og Asien fredag. Ifølge Aftonbladet er den svenske kommune Timrå også ramt af hackerangrebet.

Der er dog endnu ingen konkrete oplysninger om, hvorvidt der en forbindelse mellem alle de forskellige angreb.

Ifølge Jan Kaastrup er ransomware efterhånden en meget udbredt metode for hackergrupper, der har til mål at tjene penge.

- Alt tyder på, at det er et målrettet ransomware-angreb. Det betyder, at man har taget hospitalernes systemer som gidsel ved at kryptere computerne. Det vil sige, at man ikke kan bruge dem, med mindre man betaler ransom - altså et bestemt beløb. Det er ren pengeafpresning, siger han.

For dårlig sikkerhed

Jan Kaastrup mener, at dagens angreb er et godt billede på, hvor svært det er at gardere sig imod angreb, hvis en hackergruppe først har udset sig et bestemt mål.

- Når nogen går målrettet efter en bestemt virksomhed, så er det som udgangspunkt svært at undgå. De bryder ind alle steder, så sandsynligheden for, at det lykkes, er stor. Og i og med, at der kommer flere grupper til, der bruger det her ransomware-våben og tager computere som gidsler, så er det ikke blevet nemmere at undgå, forklarer han.

Ifølge Jan Kaastrup er der et stigende behov for langt flere penge til at forbedre it-sikkerheden - ikke blot i Danmark, men også i resten af verden.

- Helt generelt så modsvarer de penge, der bliver afsat til it-sikkerhed, ikke den trussel, der er derude. Vi er ved at komme efter det, men det bør prioriteres højere, siger han.

Sagen kort

  • Adskillige hospitaler og mindre sundhedsenheder i Storbritannien er blevet ramt af hackerangreb med ransomware. De første angreb begyndte omkring middagstid fredag.

  • Konsekvenserne i Storbritannien har blandt andet været, at patienter bliver afvist, med mindre det er akutte tilfælde, og at telefonlinjer og computersystemer er nede.

  • Storbritanniens premierminister, Theresa May, fortæller, at dagens hackerangreb er en del af et større internationalt angreb.

  • Ifølge sikkerhedsselskabet Kaspersky Labs har mindst 74 lande været udsat for 45.000 angreb fredag. Det er især gået ud over Rusland.

  • Der er endnu ikke meldinger om, at Danmark har været ramt af hackerangreb. Men Danske Regioner har øget opmærksomheden på såkaldt ransomware.