Danske hospitaler øger opmærksomheden på såkaldt ransomware, efter et storstilet hackerangreb har ramt blandt andet en række hospitaler i Storbritannien.
Det oplyser it-direktøren i Region Nordjylland, Klaus Larsen, på vegne af Danske Regioner.
- Fordi vi ikke ved nok om, hvad der sker, går vi i alarmberedskab, og alle får at vide, at de skal være opmærksomme på ting, der skiller sig ud fra hverdagen, siger han til Ritzau.
- Når det er overstået, prøver vi at lære af fakta og se på, hvordan vi kan beskytte os mod lignende. Det er en meget klassisk tilgang, jeg tror, alle større virksomheder følger.
Internationalt angreb
Cyberangrebet har blandt andet ført til aflysninger af lægeaftaler og planlagte operationer på britiske hospitaler, tavse telefonlinjer og afvisninger af patienter, der ikke var akut behandlingskrævende.
Det skyldes, at hospitalernes it-systemer så at sige er blevet taget som gidsler, ved at filer på computere er blevet låst, hvorefter hospitalerne er blevet afkrævet løsepenge for igen at få adgang til systemer og data.
De britiske sundhedsmyndigheder oplyser, at angrebet ikke var særligt rettet mod sundhedsvæsenet, men at det har ramt organisationer i en lang række sektorer.
Ifølge BBC og Reuters har angrebet også ramt blandt andet Kina, USA, Rusland, Spanien, Argentina og Italien.
/DR Nyheder/