It-ekspert: Russerne ’phishede’ sig adgang til Demokraternes emails

USA’s efterretningstjenester har udgivet hemmeligstemplet rapport, der giver Rusland skylden for hackerangreb under præsidentvalget.

Både præsident Obama og den kommende præsident Trump har fået en version af rapporten, hvor påstandene er dokumenterede med beviser fra efterretningstjenesterne. (Foto: © DON Emmert, Scanpix)

Fredag aften dansk tid frigav amerikanske efterretningstjenester en hidtil hemmeligstemplet rapport, der konkluderer, at Rusland stod bag hackerangreb under den amerikanske valgkamp.

Den 25 sider lange rapport beskriver, hvordan ordren om at influere det amerikanske valg kom fra allerøverste sted i Kreml og blev eksekveret af en sofistikeret hær bestående af russiske efterretningstjenester, professionelle internetkrigere og statsstøttede medier.

Rapporten giver ikke endelige beviser på, at det er Rusland og Vladimir Putin, der står bag angrebene, men ifølge professor på IT-Universitetet i København, Carsten Schürmann, er der ingen tvivl hos amerikanerne om, at det er Rusland, der står bag.

- Rapporten siger meget tydeligt, at der har fundet hackerangreb sted, som kan spores direkte tilbage til Rusland, siger han.

Både præsident Obama og den kommende præsident Trump har fået en version af rapporten, hvor påstandene er dokumenteret med beviser fra efterretningstjenesterne.

Phishing hos Demokraterne

Carsten Schürmann finder det ikke mærkeligt, at efterretningstjenesterne ikke fremlægger beviserne til offentligheden, da det handler om beskyttelse af kilder.

Rapporten kommer dog med flere eksempler på, hvad Rusland præcis har gjort. De har blandt andet angrebet valgregistreringssystemer og emailkonti hos både Republikanerne og Demokraterne. Dog valgte russerne kun at lække emails fra Demokraterne.

- De har benyttet sig af 'phishing' imod Demokraterne. Der var én, som fik tilsendt en email med et link, som personen klikkede på. Emailen viste sig at være fra russiske efterretningstjenester, som derfra havde adgang til alle emails hos Demokraterne, siger Carsten Schürmann.

De omtalte emails fra Demokraterne havnede efterfølgende på Wikileaks og blev et omdiskuteret emne i valgkampen.

Multifacetteret angreb

I går blev tre efterretningschefer afhørt af et senatsudvalg om den russiske hacking, hvor det kom frem, at der var tale om en flergrenet aktion, som også gik ud på at sprede falske nyhedshistorier og propaganda via det russiske nyhedsbureau RT, som skal have fungeret som Vladimir Putins forlængede arm, under den amerikanske valgkamp.

Chefen for den nationale efterretningstjeneste, James Clapper, sagde i høringen, at USA aldrig har oplevet fortilfælde:

- Rusland har en meget lang tradition for at påvirke valg. Både deres egne og andres. Men vi har aldrig set en så direkte kampagne mod at påvirke et valg, som det har været tilfældet denne gang, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP i høringen.

USA har advaret sine allierede, herunder Danmark, om, at Rusland vil forsøge af påvirke demokratiske valg i andre lande.

- Der er en reel risiko for, at Danmark og andre steder i Europa kan opleve at blive hacket, som USA er blevet. Det er noget, man skal tage meget seriøst, siger han.

Den russiske regering har pure afvist at stå bag den omfattende hacking.