Den Internationale Straffedomstols (ICC) arrestordre på Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og den tidligere israelske forsvarsminister Yoav Gallant ser ud til at splitte verden. Der er også udstedt en arrestordre på Hamas-lederen Mohammed Al-Masri, bedre kendt som Mohammed Deif.
Arrestordrene er udstedt for krigsforbrydelser begået fra den 8. oktober 2023 til maj 2024, skriver ICC på sin hjemmeside.
Det betyder helt konkret, at Gallant og Netanyahu er anklaget for, at i samarbejde med andre, at have "brugt sult som et krigsvåben" og "forbrydelser mod menneskeheden i form af mord, forfølgelse og andre inhumane handlinger".
Flere lande, blandt andet Sydafrika, Italien, Jordan, Canada og Holland har indikeret, at de vil følge arrestorden, så har USA's præsident Biden kaldt ordren for 'skandaløs,' mens blandt andre Argentina også har afvist at anholde Netanyahu, skulle han sætte en fod i landet. Senest har Ungarns Orban så gået skridtet længere og inviteret Netanyahu til landet - og forsikret, at han ikke bliver anholdt.
Men det, der splitter verden, ser ud til at samle israelerne. I et ellers politisk polariseret land har israelere på tværs af det politiske spektrum reageret skarpt mod arrestordren på deres leder.
Yair Lapid er leder af den største oppositionsgruppe Yesh Atid, og han mener, at domstolen med arrestordren "belønner" Hamas' terrorangreb på israel, og Benny Gantz, der er leder af centrum-højre partiet National Enhed, fordømmer ordren som "moralsk blindhed og en skammelig plet af historisk omfang, der aldrig vil blive glemt." Det skriver avisen Financial Times.
En styrket Netanyahu
Uden for Knesset er der også antræk til enighed blandt de borgere, der ellers plejer at være politisk uenige. Det fortæller Hans Henrik Fafner, der er international redaktør på POV og bosat i Israel.
- Først og fremmest er der mange almindelige israelere, der siger, at det her jo kun isolerer Israel yderligere. Folk rykker sammen om Netanyahu og dem, som har tvivlet på ham som leder, rykker tættere på ham igen. Så hvis det her har haft en effekt på det israelske politiske spil, så har det i høj grad styrket Netanyahu inadtil, lyder det fra Fafner.
Der er en stærk protestbevægelse og modstand mod Netanyahu i Israel, men ifølge Hans Henrik Fafner så føler selv de, der ikke normalt støtter premiereministeren, at det er et angreb på hele Israel.
- Mange israelere synes, at det virker uretfærdigt. Man finder det dybt ubehageligt, at man bliver sat i en skammekrog. Så hvis det her har haft en effekt på det israelske politiske spil, så har det i høj grad styrket Netanyahu inadtil, siger han.
Palæstinenserne kan blive taberne
Mindre opsigtsvækkende er det, at Netanyahus ultra-nationalistiske koalitionspartner Itamar Ben-Gvir også har kritiseret arrestordren.
Han er indenrigsminister og fortaler for, at der skal være endnu flere af de, ifølge internationale love, ulovlige bosætteler på på den besatte Vestbred. Og nu har Ben-Gvir så foreslået, at Israel skulle svare igen på arrestordren ved at annektere Vestbredden. Det skriver Financial Times.
Dermed bliver den helt store taber nok ikke Netanyahu, men mere sandsynligt palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden, mener Hans Henrik Fafner.
- Det her betyder, at Netanyahu vil være endnu mere opsat på at føre krigen videre. Han sidder jo i regering med den yderste israelske højrefløj, og derfra siger man, at det kan være en anledning til at straffe verdenssamfundet ved at annektere Vestbredden, sådan som de har talt om længe. Og som det politiske spektrum ser ud lige nu, så har de jo magten til at gøre det, siger han.
DR har spurgt det danske statsministerie og udenrigsministerie, hvorvidt Danmark vil følge ICC's arrestordre, men vi har endnu ikke fået noget svar.