FN's fredsbevarende styrker Unifil i Libanon er gentagne gange blevet ramt af angreb fra israelske tropper de seneste dage.
Det skriver Unifil i en pressemeddelelse.
Ifølge FN-styrken affyrede en israelsk kampvogn i morges en granat mod et vagttårn ved Unifils hovedkvarter i Naquora i det sydlige Libanon, hvilket førte til, at to soldater faldt ned fra tårnet og blev såret.
De to soldater er ikke kommet alvorligt til skade, men er fortsat indlagt på hospitalet.
Naquora ligger lige ved grænsen til Israel:
Ifølge Unifil har den israelske hær, IDF, også skudt mod en indgang til en bunker ved en anden FN-position i Libanon, hvor fredsbevarende soldater søgte dækning.
Derudover har israelerne ifølge FN-styrken i går bevidst beskudt og ødelagt overvågningskameraer ved en tredje FN-position.
- Vi minder IDF og alle aktører om deres forpligtelser til at sikre sikkerheden for FN-personale og -ejendom og til at respektere ukrænkeligheden af FN-lokaliteter til enhver tid, skriver Unifil.
Hverken Israel eller IDF har indtil videre kommenteret på udmeldingen.
Israel er 'fløjtende ligeglade' med, om de rammer FN
Det overrasker ikke Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, at Israel bliver anklaget for bevidst at have skudt mod FN-styrker, som ellers er beskyttet under international lov.
- Det er Israel fløjtende ligeglad med, og det har de altid været. Når Israel synes, FN er i vejen, så generer de FN. Det er på ingen måde første gang, de gør det, siger han.
- Selvfølgelig vil det blive fordømt af det internationale samfund, men Israel er ligeglad. Og så længe, amerikanerne holder hånden over Israel, så sker der ikke noget.
I 2006 blev fire FN-soldater dræbt på en FN-base ved landsbyen Khiam i det sydlige Libanon.
En FN-undersøgelse konkluderede senere, at basen var blevet ramt af en 500-kilos præcisionsstyret bombe, der blev nedkastet af et israelsk krigsfly. Israel konkluderede, at der var sket en menneskelig fejl, skriver BBC.
Øjne og ører i Libanon
FN-soldaterne fra Unifil har været i Libanon siden 1978. En af årsagerne til, at de er der, er at gøre det vanskeligere for Israel at lave operationer ind i Libanon, fortæller Peter Viggo Jakobsen.
Det er op til FN at vurdere, om det fortsat giver diplomatisk mening at have styrker i det sydlige Libanon, eller om det er blevet for farligt, efter Israel er gået ind i Libanon.
- De fungerer jo som øjne og ører for det internationale samfund, og derfor kunne jeg godt forestille mig, at man politisk vurderer, at det er vigtigt, at de bliver der, siger han.
- Det er traditionelt set sjældent, at FN trækker sig ud, og det er også farligt at trække sig ud, når man er i en krigszone, hvor man skal bevæge sig under beskydning.
Unifil har haft meget vanskeligt ved at udføre deres arbejde, efter Israel har optrappet angrebene i det sydlige Libanon. Det kan du læse mere om her: