Iskold luft mellem EU-lande og Hviderusland: 'Lukasjenko er ikke andet end chef for en statslig bande af menneskesmuglere'

Den franske ambassadør er blevet smidt ud af Hviderusland. Nu får den hviderussiske præsident nogle hårde ord med på vejen fra Tyskland.

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, langede i dag ud efter Belarus' præsident på opsigtsvækkende vis. (Foto: © Julien Warnand, Ritzau Scanpix)

I aftes rejste Frankrigs ambassadør ud af Hviderusland - også kendt som Belarus.

Ambassadøren, Nicolas de Lacoste, var nemlig blevet bedt om at forlade landet af den hviderussiske regering.

Det skyldes ifølge Frankrig, at ambassadøren havde nægtet at overrække sine akkreditiver til Belarus' omstridte leder, Aleksandr Lukasjenko.

Det er ellers en diplomatisk tradition, at ambassadører overrækker akkreditiverne - et brev fra deres regering til værtslandets leder - der markerer begyndelsen på personens tid som ambassadør.

Men ligesom andre EU-lande anerkender Frankrig ikke præsident Lukasjenkos legitimitet på grund af beskyldninger om massiv valgsnyd og undertrykkelse af oppositionen.

Frankrig mener, at man overholdt reglerne ved i stedet at præsentere dokumenterne for Belarus' udenrigsminister, men det mener Lukasjenko-styret altså ikke.

Og skulle man have været i tvivl om, at forholdet mellem EU-landene og Lukasjenko-regeringen er yderst anstrengt, så bød dagen i dag på yderligere syn for sagen.

Her beskyldte den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, først Lukasjenko for at bruge flygtninge som et instrument.

De seneste måneder har Hvideruslands naboer nemlig oplevet, at tusinder af migranter fra lande som Irak forsøger at krydse grænsen fra Hviderusland - noget som EU beskylder Lukasjenko for at tillade som hævn for EU-sanktioner mod landet.

Men så kom der en tilføjelse fra den tyske udenrigsminister.

- Lukasjenko er ikke andet end chef for en statslig bande af menneskesmuglere, og vi vil ikke længere se til, mens der også er virksomheder så som flyselskaber, der tjener penge på at sende flygtninge til Tyskland eller andre europæiske lande.

De opsigtsvækkende ord faldt i forbindelse med et møde mellem EU's udenrigsministre i Luxembourg:

Meget klar markering

Førhen var det næsten udelukkende nabolande som Polen og de baltiske lande, der kom med hårde udmeldinger i forhold til Lukasjenkos styre.

Men nu har flere lande øjensynligt taget fløjlshandskerne af, fortæller Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent, der følger situationen i Belarus tæt.

- Nu ser vi en fransk ambassadør, der nægter at give hånd og overrække sine akkreditiver til Lukasjenko, og man har en tysk udenrigsminister, der taler så uindpakket kritisk om ledelsen i Hviderusland. Det er en meget klar markering af, at EU har fået nok, siger korrespondenten.

- Nu har man et EU, der mere klart end før signalerer til Lukasjenko, at man ikke vil finde sig i denne form for 'hybrid krigsførelse', som man kaldte det i løbet af sommeren. Altså at man bruger migranter som et våben mod EU, siger Matilde Kimer.

- Og det har simpelthen fået kommunikationen op i en helt anden liga, siger korrespondenten.

Hun peger på, at krisen sagtens kan forværres i den kommende tid.

- Problematikken for Lukasjenko er, at når man står med en ambassadør, som er den fineste diplomat fra et land, og vedkommende ikke vil give hånd og aflevere sine akkreditiver, så er man formelt nødt til at smide personen ud, siger hun.

Polen meddelte i sommer, at landet vil bygge et 2,5 meter højt hegn ved grænsen til Hviderusland for at stoppe det stærkt stigende antal migranter, der ulovligt krydser grænsen. Landet beskylder Hviderusland for bevidst at sende migranter fra Mellemøsten videre til Polen og andre EU-lande. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

- Det er aldeles sandsynligt, at der vil være flere, der følger, og det vil næppe gavne tonen, hvis EU's diplomatkorps langsomt siver væk fra Minsk. Men omvendt må man bare konstatere, at der ikke har været meget at tale sammen om det seneste år, fordi forholdet er blevet gradvist værre, fortæller Matilde Kimer.

Og det ses også i kommunikationen fra den hviderussiske diktators side.

Så sent som i dag har han nemlig beskyldt EU for at pønse på at skabe en ny revolution i Belarus.

  • Aleksandr Lukasjenkos store valgsejr sidste sommer affødte store folkelige protester og blev fra mange sider beskyldt for at være valgfusk. (Foto: © VASILY FEDOSENKO, Ritzau Scanpix)
  • Myndighederne slog hårdt ned på protester ved utallige lejligheder. (Foto: © TUT.BY, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Hans udlægning af de store demonstrationer i landet i 2020 er nemlig, at Vesten stod bag dem, og at de vil forsøge det igen, siger Matilde Kimer.

Og den pointe gentog han altså i dag.

- I ved bedre end alle, at det mislykkede kupforsøg ikke ændrede fjendens planer, lød det fra præsidenten under en briefing med repræsentanter fra landets sikkerhedsstyrker.

- Det samlede Vesten blander sig fortsat i vores lands indre anliggender med henblik på et magtskifte, lød meldingen ifølge præsidentens kontor.

- Så det er ikke kun de vestlige ledere, der taler med store ord, pointerer Matilde Kimer.

EU: Belarus bliver mere isoleret

Hos EU vil man ikke forholde sig direkte til Heiko Maas' kommentarer, men slår fast, at "EU forbliver forenet over for den brutale undertrykkelse og de fortsatte provokationer fra Lukasjenko-regimet og i sin støtte til det hviderussiske folk".

I et skriftligt svar til DR Nyheder lyder meldingen fra EU-talsmand Peter Stano, at ingen af de 27 EU-lande anerkender Lukasjenkos legitimitet, og at man ikke er tilfredse med beslutningen om at bede den franske ambassadør om at forlade landet.

- Udvisningen er endnu et eksempel på Lukasjenko-regimets tydelige ligegyldighed over for internationale normer. Den form for handlinger kommer til at isolere Belarus yderligere, lyder det.

Samtidig kritiserer talsmanden Lukasjenko-regeringen for at undertrykke blandt andet oppositionen i Berlarus og slår fast, at man vil stå fast over for styret i form af målrettede sanktioner.

I denne explainer-video kan du blive klogere på migrantkampen mellem Lukasjenko og EU: