På en græsmark i Litauen er soldater gået i gang med at bygge et 550 kilometer langt pigtrådshegn til flere millioner euro.
Det skal løbe langs EU's ydre grænse mod Belarus - også kendt som Hviderusland.
Senere skal grænsen forstærkes med et to-meter højt hegn med pigtråd ovenpå, som vil koste yderligere 41 millioner euro.
- Vi bygger en pigtrådsbarriere og et hegn parallelt, forklarede den litauiske indenrigsminister, Agne Bilotaite, fredag.
En pludselig tilstrømning af mennesker fra især Irak har skabt en migrantkrise i det lille baltiske land, som har erklæret 'katastrofetilstand'.
Det giver blandt andet mulighed for at mobilisere den litauiske hær og tvinge kommuner til at tage migranter.
Der bliver desuden bygget teltlejre og tilkaldt frivillige fra landets skytteforening samt vagter og patruljevogne fra EU's grænseagentur, Frontex.
- Det her år har vi set en markant stigning i antallet af ulovlige krydsninger af grænsen fra Belarus til Litauen, forklarer Piotr Switalski fra EU's grænseagentur, Frontex.
I videoen herunder fra de litauiske grænsemyndigheder kan du se, hvordan migranter løber ind i Litauen fra Belarus.
Piotr Switalski oplyser, at tilstømningen begyndte i juni, hvor seks gange så mange krydsede grænsen som i hele 2020.
Over 1500 migranter har krydset grænsen ulovligt i år, og det er en mangedobling af tallet fra 2020 som er 81 og året før var det 46.
Størstedelen er fra Irak, mens andre er fra Congo, Cameroon og Guinea, oplyser den litauiske grænsevagt til DR.
Tallene er stadig små sammenlignet med ruten over Middelhavet eller Balkan, men den litauiske regering forventer ikke, at tilstrømningen aftager, og mange dage har tallet ligget på over 100 mennesker.
- Hvis folk fortsætter med at komme i de antal, i hundredevis om dagen, så bliver det alvorligt. Det vil blive udfordrende at finde den rette indkvartering, at sikre de humanitære behov, fortæller Egle Samuchovaite fra det litauiske Røde Kors til nyhedsbureauet Reuters.
Lukashenkos hævn
Ansvaret for migrantkrisen skal placeres hos den hviderussiske præsident, Alexander Lukasjenko, lyder det fra den litauiske regering.
Premierministeren, Ingrida Simonyte, kalder det et "hybrid-angreb", og har sagt, at hun mener der er tale om hævn for EU's sanktioner mod Hviderusland.
Litauens regering beskylder Belarus for at flyve migranterne ind fra blandt andet Irak til den hviderussiske hovedstad, Minsk, og derefter sende dem mod Litauen.
- Der er rejsebureauer, direkte fly som forbinder Minsk med Bagdad eksempelvis og der er bureauer både i Belarus og andre lande, der opererer og tiltrækker "turister" til Minsk, siger Ingrida Simonyte til nyhedsbureauet, Reuters.
Tidligere på ugen sagde landets indenrigsminister til nyhedsstationen, LRT, at Litauen har beviser for, at folk bliver fragtet fra modtagercentre i Hviderusland til Litauen.
Samme anklager er tidligere er kommet fra den ledende hviderussiske oppositionsaktivist, Pavel Latushka, som nu har forladt landet og opholder sig i Polen.
- Lukasjenko tager hævn over EU, har han sagt til nyhedsbureauet AP.
- De har udviklet en hel ordning til at få migranter til Minsk og så fragte dem til Europa som modsvar på sanktionerne, siger Pavel Latushka.
Ifølge Latushka bliver migranterne efter ankomst tilbudt indkvartering og senere fragtet til den litauiske grænse med hjælp fra det hviderussiske grænseagentur.
Den Litauiske Grænsevagt skriver i en mail til DR, at de kan bekræfte, at flere af de tilbageholdte migranter for nyligt ankom til lufthavnen i den hviderussiske hovedstad, Minsk, via direkte afgange fra enten Istanbul eller Bagdad.
'Nu kan I selv fange dem'
Hviderusland har ikke kommenteret beskyldningerne om at migranter bliver fløjet til Minsk og sendt mod grænsen.
DR har kontaktet udenrigsmininisteriet i Hviderusland og foreholdt dem anklagerne, men de er ikke vendt tilbage.
Men den hviderussiske præsident, Alexander Lukajenko, har tidligere varslet, at der ville komme et pres på EU's ydre grænse. Det truede han med allerede den 26. maj, hvor han indtog talerstolen i landets parlamentet.
Derfra rasede han mod EU og truede med at åbne sluserne for migration og narkosmugling mod unionen.
- Vi har stoppet migranter og narkotika. Nu kan I selv fange dem, og selv æde dem (stofferne red.), sagde Lukasjenko, der beskyldte EU for at forsøge at "kvæle" hans land.
Kort forinden havde EU-landene udmeldt nye økonomiske sanktioner mod Belarus efter, at et Ryanair fly med en systemkritiker blev omdirrigeret og tvunget til at lande.
Det hviderussiske udenrigsministerium har senere meldt ud, at man vil suspendere en aftale med EU om at bremse ulovlig migration.
EU fordømmer brug af migranter
I sidste uge besøgte EU's rådformand, Charles Michel, Litauen, hvor han blandt andet fik en rundvisning af grænsevagterne, og blev sat ind i situationen ved grænsen.
- Vi vil gøre vores yderste for at give mere støtte, så de litauiske myndigheder kan klare udfordringerne og finde løsninger, sagde han.
- EU taler tydeligt med én stemme, når vi fordømmer udøvelsen af pres ved at bruge migranter, lød det fra Michel.
Han blev flankeret af premierministeren, Ingrida Simonyte. Hendes regering har bedt om flere penge fra EU.
- Vi bevogter ikke bare Litauens grænse, men også EU's ydre grænse, sagde hun.