Irma har efterladt Florida Keys afskåret fra fastlandet

10.000 indbyggere risikerer at skulle evakueres fra Florida Keys, der er blevet afskåret fra fastlandet.

Highway 1, der forbinder Florida Keys til fastlandet, er spærret af efter orkanen Irma. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Mens fastlandet i Florida kæmper med oversvømmelser og manglende elektricitet, er det endnu ikke til at gøre skaderne på øgruppen Florida Keys op, efter at orkanen Irma gik i land søndag.

Det første problem er, at myndighederne stort ikke kan nå ud til Florida Keys, fordi Overseas Highway, der er hovedvejen - og den eneste vej - der forbinder økæden med fastlandet, er spærret.

Umiddelbart ser det ud til, at orkanen ikke har vist nogen barmhjertighed mod øgruppen, der huser knap 80.000 mennesker, siger Floridas guvernør.

- Der er ødelæggelser. Jeg håber bare, at alle overlevede. Hvad vi så, var forfærdeligt, siger guvernør Rick Scott til CNN.

Afskåret fra fastlandet

Vragrester i vandet tæt ved kysten gør det for farligt at sejle til området, og lufthavnen i Key West er lukket. Samtidig gør oversvømmelser og væltede pæle det umuligt at bruge motorvejen til at få adgang til Florida Keys.

Motorvejen vil blive ved med at være lukket, indtil transportministeriet kan garantere, at broerne langs med motorvejen kan holde.

Byrådsmedlem for byen Marathon i økæden skrev i aftes på Facebook, at der er tale om en humanitær krise i Florida Keys.

- Forsøg ikke at tag hjem, før du har fået en officiel tilladelse. De første redningsarbejdere er til stede, og de kan ikke håndtere flere mennesker, før de har hjulpet dem i nød, skriver han.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium kan ødelæggelserne betyde, at 10.000 mennesker, der ikke blev evakueret inden orkanen, skal forlade deres hjem.

Redningsbåde i stedet for køretøjer

Mens der bliver kæmpet med forbindelsen til økæden, er der heller ingen på fastlandet i Florida, der er i tvivl om, at en tropisk storrm har raset.

Både er kastet op på veje, campingvogne er revet midt over og årtier gamle træer har revet elledninger over. Regnen, der fulgte med Irma, har fået floderne i en række byer i den sydvestlige del af Florida til at gå over sine bredder og efterladt byerne oversvømmet.

I Jacksonville er folk blevet nødt til at søge tilflugt på de øverste etage i deres huse, og både gader og broer står under vand.

  • Hvor der før kørte biler, bevæger folk sig frem i både og kanoer. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)
  • Flere huse i Jacksonville er uboelige efter orkanen Irma, der ramte Florida i går. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)
  • En kvinde bevæger sig frem i kajak i Jacksonville i den nordøstlige del af Florida. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)
  • Floderne i Jacksonville er gået over sine bredder og har medført store oversvømmelser. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)
1 / 4

Redningsarbejdere kan ikke bruge biler på de oversvømmede veje og padler sig i stedet frem i både, på vandscootere og på surfboards for at kunne nå frem til nødstedte borgere.

- Man er nødt til at være kreativ i en situation som den her, siger Kimberly Morgan, talsmand for Clay Countys beredskab, til Washington Post.

Strøm er det største problem

Mens Jacksonville kæmper med vandet, er det elektriciteten - eller nærmere mangel på samme - der er det helt store problem efter uvejret. Elselskaber oplyser til Washington Post, at op mod 12 millioner mennesker står uden strøm.

- Vi har aldrig haft så mange udfald. Det tror jeg ikke, at nogen forsyningsselskaber i landet har, siger Shwana Berger, talsmand for forsyningsselskabet Duke Energy til avisen.

Ifølge et andet forsyningsselskab, Florida Power and Light, kan der gå ugevis, før folk får strømmen tilbage i deres hjem, selvom selskabet har sendt 19.500 medarbejdere ud for at forsøge at rette op på skaderne.

Det er dog stadig ikke muligt at nå ud til store dele af det nordlige Florida, hvor oversvømmelser og blokerede veje gør det umuligt at komme frem, siger Eric Silagy, chefdirektør for Florida Power and Light til Washington Post.