Mens fokus i øjeblikket primært er på ødelæggelserne i den amerikanske delstat Florida, kan en dansk familie, der opholdt sig på De Britiske Jomfruøer nu fortælle om det mareridt, som de gennemlevede, da orkanen Irma drog hærgende igennem det caribiske paradis.
Familien Juliussen Nørreskov med Camilla og Johnni og deres to døtre på 10 og 15 år er nu på hjem til Danmark. Det sker et halvt år før tid på grund af Irmas ødelæggelser, og den betydning, som de har haft for det lille samfund, der består af omkring 30.000 indbyggere fordelt på 15 øer.
- Da orkanen kom, måtte vi søge tilflugt i kælderen. Vi sad 13 mennesker i et rum på fire kvadratmeter med lavt til loftet. Vi var der i otte timer. Efter tre timer kunne vi mærke, at det stilnede af. Der var blå himmel, da vi kom op, men alt var splittet ad. Vi vidste godt, at orkanens øje ville komme henover os, så vi var ikke overraskede, da det begyndte igen.
Det hele rystede
- Når man har børn, så gør man, hvad man kan for at bevare roen og ikke gøre dem utrygge og bange. Og der blev spillet computer, mens vi var nede i kælderen, og det hele rystede. Men de store børn kunne godt forstå, hvad det var, der skete.
- Det var værst dagen derpå. Da vi kom ud og så, hvordan det hele var ødelagt, sagde den mindste ' jeg vil ikke være her', og det forstår man jo godt, fortæller Camilla Juliussen Nørreskov på en skrattende mobilforbindelse fra Puerto Rico, som familien blev evakueret til med en helikopter.
- Vi er super taknemmelige for, at vi er her nu. Helikopteren måtte kun flyve med militær og medicinske forsyninger, men vi fik lov til blive fløjet fra Tortola og til San Juan i Puerto Rico.
En ting var de materielle ødelæggelser på Tortola, hovedøen i De Britiske Jomfruøer, hvor familien Juliussen Nørreskov har boet siden marts, hvor faren Johnni begyndte på en etårig kontrakt med et projekt på det lokale elkraftværk. Noget andet var, hvordan civilisationens fernis forsvandt, da orkanens hærgede.
Alle er sig selv nærmest
- Der er ingen strøm, og der er mangel på vand og benzin.
- I sådan en situation er alle sig selv nærmest. Alle fangerne flygtede fra det lokale fængsel, men det var ikke kun dem, der begyndte at plyndre butikkerne. Det gjorde de lokale også. Der sker noget med menneskerne, når sådan noget rammer dem.
- Børnene har gået i skole hernede, vi har haft vores hverdag her. Men jeg kan slet ikke se, at vi kan vende tilbage. Min mand har kontrakt på et år, men med de ødelæggelser går der lang tid, inden samfundet igen kommer til at fungere. Og det er ikke der, jeg skal bo med vores børn, fastslår Camilla Juliussen Nørreskov, der altså er på vej hjem til Danmark sammen med sin familie.