Omverdenens frygt for en israelsk invasion af Rafah voksede i mandags, da Israel opfordrede indbyggere i dele af det østlige Rafah til at flygte, inden hvad man betegnede som begrænsede angreb i området.
Hensigten er ifølge det israelske militær, IDF, at "eliminere Hamas-terrorister og infrastruktur inden for bestemte områder" i den østlige del af grænsebyen.
Snart fulgte israelske luftangreb, og i går rykkede israelske kampvogne ind og tog kontrol over Rafah-grænseovergangen, der er central for både levering af nødhjælp til Gaza såvel som evakuering af folk ud af Gaza.
Ifølge Israel estimerer man, at 100.000 mennesker er omfattet af evakueringsordren, og de har fået at vide, at det israelske militær har udvidet den såkaldte humanitære zone ved kystområdet al-Mawasi.
- Denne udvidede zone indeholder felthospitaler, telte og øgede mængder mad, vand, medicin og yderligere forsyninger, lød meldingen i mandags fra IDF.
Men det er ikke den virkelighed, som flere af de internt fordrevne palæstinensere, der har taget flugten til al-Mawasi, fortæller om.
Ifølge DR's korrespondent i Mellemøsten, Puk Damsgård, er der tale om en sandet plet ved Middelhavet, hvor der i forvejen bor tusindvis af mennesker i telte, og hvor der tidligere har været israelske luftangreb.
'Livet er frygteligt for os'
Rafahs befolkning er tidoblet til op mod 1,5 millioner mennesker i løbet af krigen i Gaza, i takt med at et enormt antal fordrevne palæstinensere er rykket længere og længere sydpå som følge af israelske evakueringsordrer, sult og kamphandlinger.
Efter mandagens evakueringsordre estimerer FN's flygtningeorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, at omkring 50.000 palæstinensere har forladt Rafah de seneste 48 timer. Flere tusinder rykkede mod Al-Muwasi.
Men her venter barske vilkår beretter nyhedsbureauet AP, som har mødt flere familier i lejren, som peger på mangel på telte, mad, drikkevand og andre basale fornødenheder.
- Vi skulle væk og tog hertil. Her er ingen toiletter og telte, og vi er 20 personer, lyder det fra den internt fordrevne palæstinenser Khalil Ahmad.
- Hvor skal vi tage hen? Hvor kan vi få mad? Livet er frygteligt for os, siger han.
En anden internt fordreven, Taghreed Balaawi, beskriver sin situation som decideret ydmygende.
En lignende melding kommer fra Ahmad Balaawi, der forklarer, at familien er ved at rejse et telt til knap 70 personer.
- Af fornødenheder er der ingen toiletter, rindende vand eller andet, så man kan klare sig. Vi har kun ly, siger han.
DR kan ikke be- eller afkræfte vidneberetningerne.
DR har forelagt IDF kritikken af forholdene i Al-Mawasi. De henviser til COGAT - der står for at koordinere den israelske regerings aktiviteter i de palæstinensiske områder - som i skrivende stund ikke har svaret på DR's henvendelse.
Korrespondent: En sandet plet ved Middelhavet
Den humanitære zone ved al-Mawasi er både gold og tæt befolket, fortæller Puk Damsgård, DR's korrespondent i Mellemøsten.
- Den udvidede såkaldte humanitære zone består dels af et område omkring al-Mawasi, som er en sandet plet ved Middelhavet, hvor der i forvejen bor tusindvis af mennesker i telte, og så et område lidt længere mod nord, der mestendels er ødelagt af krigen, forklarer hun.
- Ifølge Israel vil der være adgang til hospital, mad og drikke, men ifølge nødhjælpsorganisationer er der ubeboeligt. En del familier har pakket det telt, de har boet i i månedsvis, og er søgt mod zonen uden at ane, hvordan de kan klare sig, siger hun.
- I al-Mawasi er der godt nok en smuk udsigt over Middelhavet, men folk lever maset sammen og har oplevet at der også der har været angreb tidligere, siger korrespondenten, der peger på, at de internt fordrevne palæstinensere efterhånden er hårdt presset.
- Folk er udmattede og ødelagte af syv måneders krig, frygt og mange flytninger og den daglige kamp for at skaffe mad.
850 mennesker per toilet i Rafah
Rafah har i løbet af krigen udviklet sig til centrum for både nødhjælp og sundhedsfaciliteter i Gaza.
Men det er ikke ensbetydende med, at forholdene i grænsebyen er gode.
Det påpeger blandt andet FN's børneorganisation, Unicef, som i går udsendte en pressemeddelelse, hvor man opfordrede Israel til ikke at angribe Rafah og advarede om, at et mareridt er ved at blive til virkelighed.
- Hvis vi definerer sikkerhed - som international humanitær lov siger, at vi skal - som frihed fra bombardementer såvel som adgang til drikkevand, nok mad, ly og medicin, så er intet sted i Gaza sikkert at tage hen, lød meldingen fra Unicef-talsmand James Elder i går.
Her pegede han på, at der er cirka et toilet per 850 mennesker i byen, mens der er omkring 3.500 mennesker for hver bruser.
Men forholdene er stadig bedre end andetsteds, fastlog han.
- I zonerne, som familier har fået besked på at flygte til, er situationen - forbløffende - meget værre, lyder budskabet fra Unicef.
En lignende melding kom fra Læger uden Grænser i går.
- I løbet af de seneste syv måneders krig har luftangreb, artilleriangreb, kampvogne, snigskytter og soldater presset palæstinensiske civile længere og længere sydpå i Gazastriben.
- Folk får nu besked på at flygte nord for Rafah, men der er utilstrækkelig ly og kapacitet for humanitær assistance der, og der er ikke blevet indført nogen foranstaltninger for at sikre, at folk kan flygte sikkert, lød det fra NGO'en.