Ingen hjælp til Johnson: Overhuset vil handle hurtigt på nej til no deal-brexit

Et lovforslag, der skal forhindre et no deal-brexit, blev stemt igennem i Underhuset i går aftes.

En pro-brexit-demonstrant bærer et skilt, hvorpå der står: "Vi stemte for at forlade (EU, red)" udenfor det britiske parlament. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix)

Det andet kammer i det britiske parlament The House of Lords eller bare Overhuset skal nu behandle det lovforslag, der blev stemt igennem i Underhuset onsdag aften.

Her stemte et flertal for at gå videre med lovforslaget, der skal forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale - det man også kalder "no deal-brexit".

Efter lovforslaget blev stemt igennem i Underhuset, skal det nu behandles i Overhuset. Over for BBC lover ledende repræsentanter fra begge sider af parlamentet, at de vil behandle forslaget færdigt tids nok til, at det kan blive endeligt godkendt inden mandag.

Flere har ellers frygtet, at Overhuset agtede at forhale deres behandling af forslaget.

Overhuset er forpligtet til at debattere ændringsforslag til lovforslag fra Underhuset, og den proces kan tage tid. Problemet er, at man ikke længere har tid. Mandag suspenderes parlamentet, og er loven ikke færdigbehandlet og underskrevet af Dronningen Elisabeth inden da, kommer den ikke igennem.

Johnsons hænder er bundet på ryggen

Lovforslaget, der skal forhindre et brexit uden skilsmisseaftale, blev stemt igennem til stor frustration for premierminister Boris Johnson og med stemmer fra hans eget, konservative parti.

Og det til trods for at 17,4 millioner briter i 2016 stemte for at forlade EU, og at Johnson har sagt, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober uanset hvad.

Johnson forsøgte, efter lovforslaget blev stemt igennem, at udskrive nyvalg, men det var der ikke tilstrækkelig opbakning til. Førend en premierminister kan udskrive nyvalg, kræver det, at to ud af tre medlemmer af Underhuset støtter forslaget. Johnson manglede mere end 100 stemmer for at få et nyvalg.

Ole Helmersen, der er lektor ved CBS med speciale i britiske forhold, siger i radioprogrammet P1 Morgen, at premierministerens muligheder nu synes udtømte:

- Boris Johnson står forpjusket og afklædt tilbage. Hans hænder er bundet på ryggen, og magten er taget fra ham. Han havde lovet, at han ville levere et brexit uanset hvad, men den plan må han nu revidere. Det er svært at se, hvilke muligheder han har lige nu, siger Helmersen.

Nyvalg kan stadig være en mulighed

Johnson har i sin korte tid som Storbritanniens leder snakket med flere europæiske ledere, og han har lovet, at han kunne levere en bedre aftale end forgængeren Theresa May. Men det ser svært ud nu. Hans sidste mulighed var, at han helt som ventet forsøgte at udskrive nyvalg. Og det kan forekomme mærkeligt, at oppositionen ikke ønsker et valg og muligheden for selv at komme til magten.

- Jeg skal lige understrege, at jeg er ude i spekulationer her. Men oppositionen har frygtet, at Overhuset ville forhale lovforslaget omkring et no deal-brexit, så det ikke kom igennem, førend parlamentet bliver suspenderet på mandag. Labour har talt for et nyvalg, men har understreget, at man ønsker at behandle lovforslaget færdigt først, siger Ole Helmersen.

Nu da Overhuset så har sagt, at man ikke vil forhale forslaget, kan det så alligevel komme til nyvalg. Men det er ikke givet, at Johnson vinder valget, og han kan blive en af de kortest siddende premierministre nogensinde, skulle han tabe.

- Han vil have renset luften, og han vil have et større konservativt mandat til at forhandle med EU og få en eventuel aftalen igennem parlamentet. Husk på, at De Konservative kun havde et flertal på et mandat indtil tirsdag, hvor tidligere justitsminister Phillip Lee skiftede til Liberal Demokraterne, siger Ole Helmersen.

Repræsentanter fra Overhuset lover, at man har færdigbehandlet loven fredag eftermiddag