Idlib er byen, der kan blive det næste Aleppo

En stor del af de civile og oprørere, der er flygtet fra Aleppo opholder sig nu i byen Idlib.

Mange af dem, der er blevet evakueret fra Aleppo, er taget til byen Idlib sydvest for Aleppo. (Foto: © MOHAMED AL-BAKOUR, Scanpix)

Internationalt Røde Kors siger, at alle de civile, der ønsker det, har forladt det krigshærgede østlige kvarterer i Aleppo, og Assadregimet meddeler at ”sikkerheden i byen er genoprettet”.

Men flere parter advarer, om at krigens rædsler meget snart kan ramme de selvsamme mennesker igen.

Efter en uge med evakueringer er mindst 34.000 civile og oprørssoldater blevet transporteret gennem en korridor mod sydvest fra Aleppo til regionen omkring Idlib.

Allerede dårlige humanitære forhold i byen

En region og en by, som Syriens præsident, Bashar al-Assad, ifølge mange eksperter har udset sig som et nyt mål, og som også FN advarer om kan blive det nye Aleppo.

- Mit bud er at Assad nu lige skal have styr på Aleppo, og så begynder han at kigge fremad, siger Johannes Riber Nordby, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Ifølge de senest tilgængelige optællinger har Idlib 160.000 indbyggere.

Idlib ligger nordvest for Syriens største by, Aleppo, som Assad-regimet netop har generobret. (Foto: © Dr, Mie Hvidkjær)

Fra starten af den syriske borgerkrig har den spillet en central rolle i oprøret mod Assad. Efter først at have tabt kontrollen, vandt oprørsstyrkerne byen og store dele af regionen tilbage i 2015 og har den stadig.

- Regionen sydvest for Aleppo og byen Idlib ligger lige til højrebenet, siger Johannes Riber Nordby og tilføjer, at Assad aldrig vil tillade så stor en gruppering af oprørere i en så relativt stor region.

Allerede nu - før en eventuel militær konfrontation med syriske styrker - advarer flere nødhjælpsorganisationer om, at de humanitære forhold i området er dårlige. Mange evakuerede fra Aleppo bor i midlertidige lejre.

Assads styrker er pressede

Samtidig er byen plaget af stridigheder mellem oprørerne, der spænder fra den Frie Syriske Hær til islamistiske militante grupperinger, der blandt andet har forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

Ifølge Johannes Riber Nordby kan der alligevel sagtens gå tid, før Bashar al-Assad vælger at slå til mod regionen.

Han vandt nemlig Aleppo tilbage med hjælp fra blandt andet Iran og den libanesiske shiamuslimske bevægelse Hizbollah, og deres støtte er han også afhængig af ved et angreb mod regionen omkring Idlib.

- Assad har ikke ret mange styrker tilbage, hans ressourcer er simpelt hen blevet slået ihjel i de sidste år af borgerkrigen. Det tror jeg egentlig er den største udfordring for ham. Han har ikke mange kræfter til at gøre det med og heller ikke mange kræfter til at holde de områder, han erobrer, siger Johannes Riber Nordby.