Hvis vi skal undgå, at de menneskeskabte klimaforandringer bliver alt for omfattende, er det ikke nok, at man fra politisk side installerer en masse vindmøller og gør energinettet mere grønt.
Det kræver også, at vi hver især ændrer vores forbrugeradfærd og sætter færre skadelige klimaaftryk på kloden.
Det forklarer Michael Minter, der er sekretariatsleder hos klimatænketanken Concito.
- Det er en gigantisk udfordring, men vi bliver nødt til at prøve, siger han.
Ifølge Concitos beregninger udleder hver eneste dansker i gennemsnit 17 ton drivhusgasser om året.
Det dækker både over det, vi udleder her i Danmark, samt udledningerne fra de ting, vi importerer fra resten af verden.
Men hvis vi skal nå FN’s mål om, at den globale middeltemperatur maksimalt må stige med to grader celsius i slutningen af dette århundrede, skal vores årlig drivhusgasudledning ned på bare to ton om året i år 2050, forklarer Michael Minter.
- En pæn stor del af udledningen kan fjernes, ved at vi ændrer vores forbrugeradfærd, så vi eksempelvis ikke kasserer så mange varer, siger han.
Derudover kan man skære ned på antallet af flyrejser, skrue ned for energiforbruget i boligen og erstatte bilturen med en tur på cyklen eller bussen i stedet.
- Samtidig er der en stor udfordring i forhold til vores kødforbrug, der har en stor klimabelastning, siger Michael Minter og fortsætter:
- Størstedelen af den nødvendige reduktion i landbrugets udledning kan man finde, ved at vi ændrer vores forbrugeradfærd i forhold til fødevarer.
Gør du noget for at skære ned på din personlige klimabelastning? Del dine eksempler her.