Hundredtusinder står uden strøm i Kharkiv efter massivt angreb - men flere indbyggere nægter at forlade byen

De seneste uger har Rusland intensiveret deres angreb på kritisk infrastruktur i Ukraine, deriblandt elværker.

Kharkiv er en af de byer og regioner, der på det seneste er blevet hårdt ramt af russiske angreb. Det er især kritisk infrastruktur som elnet og gaslagre, der er russernes mål. (Foto: © HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Kritisk infrastruktur som elværker og gaslagre var natten til torsdag målet for et massivt russisk angreb i Ukraine.

Det siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- 40 russiske missiler og 40 russiske droner angreb i nat Ukraine, lyder det fra Zelenskyj ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det ukrainske luftforsvar skriver på beskedtjenesten Telegram, at 39 droner blev skudt ned, mens kun 18 missiler blev skudt ned af landets luftforsvar.

  • Indbyggerne i Kyiv måtte i nat søge ly for de russiske angreb i byens metrosystem. (Foto: © ALINA SMUTKO, Ritzau Scanpix)
  • Både hovedstadsregionen og fire andre regioner blev ramt af angreb. (Foto: © ALINA SMUTKO, Ritzau Scanpix)
  • Brandfolk er til stede, hvor der er skader, oplyser landets myndigheder. (Foto: © STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE, Ritzau Scanpix)
1 / 3

I lang tid har Ukraine efterspurgt flere missilforsvarssystemer, samtidig med at man har manglet tilstrækkelig ammunition til at afværge de russiske missil- og droneangreb, der er taget til de seneste måneder.

Ifølge den amerikanske tænketank Institute for the Study of Wars rapport om krigen den 10. april er Ukraine i gang med at sende en større del af deres luftforsvar til Kharkiv, da man frygter, at byen og regionen er målet for en potentiel russisk forårs/sommeroffensiv.

Det gør, at andre byer kommer til at blive endnu mere udsatte over for russiske angreb, lyder vurderingen fra tænketanken. En frygt, som den ukrainske præsident deler.

- Ukraine er nødt til at få mere luftforsvar, siger Zelenskyj i forbindelse med angrebet.

200.000 mennesker står uden strøm

Missilerne og dronerne ramte i fem regioner på tværs af Ukraine; Kyiv, Kharkiv, Zaporizjzja, Odesa og Lviv. Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Det nationale elselskab Ukrenergo oplyser ifølge Reuters, at deres faciliteter er blevet beskadiget i alle fem regioner.

På kortet kan du se de fem regioner, hvor der var angreb. (Foto: © (DR Grafik: Nathalie Nystad), (C) DR Nyheder)
På kortet kan du se de fem regioner, hvor der var angreb. (Foto: © (DR Grafik: Nathalie Nystad), (C) DR Nyheder)

Landets energiministerium fortæller på Facebook ifølge Kyiv Independent, at der er sendt folk ud til de ramte områder for at reparere skaderne.

Angrebet har medført, at over 200.000 mennesker mangler strøm i Kharkiv, ifølge den lokale guvernør. Det skriver den britiske avis The Guardian.

- Huset med 16 etager over for os har ingen strøm det meste af dagen. De kommer over til os for at få varmt vand til te, varme deres suppe op og få strøm, fortæller Valentyna, der bor i Kharkiv, til DR.

De næsten daglige eksplosioner begynder også at kunne mærkes hos en anden indbygger i Kharkiv, Oleksandra.

- Jeg har en lille dreng, og han er meget bange for eksplosionerne. For nylig blev der skudt droner ned lige ude foran vores vindue. Det var meget højt og ubehageligt, fortæller hun.

Oleksandra har oplevet, at der er blevet skudt droner ned foran det sted, hun arbejder. (Foto: © (C) DR Nyheder, (DR Nyheder))

'Vi er fra Kharkiv - os knækker de ikke'

Både Oleksandra og Valentyna fortæller, at lokalsamfundet er gode til at hjælpe hinanden i dagligdagen. Uden det ville dagligdagen være umulig at komme igennem.

Og selvom det langt fra er første gang, at Kharkiv bliver udsat for den slags angreb, så har flere af de kvinder, DR har talt med i Kharkiv, ikke tænkt sig at forlade byen.

- Vi er fra Kharkiv. Vi er ikke bange for noget. De (russerne, red.) prøver at knække os, men det ikke kommer til at ske, siger Valentyna.

Valentyna har ikke tænkt sig at forlade sin hjemby. (Foto: © (C) DR Nyheder, (C) DR Nyheder)

En tredje kvinde, Natalija, er enig.

- Alle indbyggerne står sammen og hjælper hinanden. Jeg har aldrig tænkt på at flygte. Min første tanke er, hvordan jeg kan hjælpe min hjemby og mit folk, siger hun.

De russiske styrker er flere gange siden deres invasion af Ukraine i februar 2022 gået systematisk efter kritisk infrastruktur i ukrainske storbyer via missiler og droneangreb.

En lignende taktik blev brugt af russerne allerede i slutningen af 2022, da man over vinteren gik massivt efter kritisk ukrainske infrastruktur som varmeværker og elnet.