Når den franske præsident Hollande senere i dag mødes med den amerikanske præsident Barack Obama i Det Hvide Hus, er det en svær mission, han er på. Han kommer for at opfordre til, at også Rusland lukkes ind i den internationale koalition mod terrorgruppen Islamisk Stat.
USA står allerede i spidsen for en koalition af 65 lande, og Rusland bomber også i Syrien, men der er ikke noget formelt strategisk samarbejde med Rusland. Efter terrorangrebet på Paris, hvor 130 mennesker har mistet livet, mener Francois Hollande, at tiden er inde til at formalisere det militære samarbejde med Rusland for at optrappe kampen mod IS.
- Vi har brug for at forene alle dem, der kan bekæmpe denne hær af terrorister, sagde Francois Hollande forleden i en tale til det franske parlament.
Svært samarbejde mellem USA og Rusland
USA er dog meget skeptisk over for et strategisk samarbejde med Rusland, fordi man i forvejen har store kontroverser over Ruslands annektering af Krim og Ruslands støtte til Syriens præsident Assad.
Vladimir Putin synes dog at være meget opsat på at tage Frankrigs udstrakte hånd.
Siden terrorangrebet i Paris har Ruslands præsident Putin bedt sine militære styrker om at kæmpe side om side med Frankrigs militær som ”allierede.” Under G20-topmødet i Tyrkiet den 15. og 16. november sagde Vladimir Putin:
- De seneste tragiske begivenheder i Paris viser, at vi bliver nødt til at forene vore kræfter. Noget vi burde have gjort for længst.
Mens USA har megen sympati for Frankrig og deler sorgen over dem, der mistede livet ved terrorangrebet, er man skeptisk over for Francois Hollands forsøg på at lukke Rusland ind i det strategiske militære fællesskab. Under mødet i Det Hvide Hus i dag forventer de færreste derfor, at det kommer til en aftale med Frankrig om at føre ideen ud i livet.
Præsident Obama siger, at et samarbejde med Rusland ville kræve, at landet holder op med at støtte præsident Assad og udelukkende fokuserede på kampen mod Islamisk Stat. I dag hævder USA, at Ruslands militære operationer i Syrien primært har til hensigt at hjælpe præsident Assad og kun i mindre grad søger at ramme Islamisk Stat.
Sanktioner er stadig på spil
Samtidig er man i USA nervøs for, at Ruslands udstrakte militære hånd også har til formål at få lettet de sanktioner, som både Europa og USA i øjeblikket har imod Rusland. Sanktionerne skal forlænges ved årsskiftet, og i USA frygter man, at Rusland forsøger at fedte sig til en afskaffelse af sanktionerne ved at spille med på holdet i Syrien.
- Vi ønsker på ingen måde at se, at spørgsmålet om Ukraine bliver hængt op på situationen i Syrien, sagde præsidenterns vicerådgiver i nationale sikkerhedsspørgsmål, Ben Rhodes forleden til journalister.
Præsident Hollandes besøg i Det Hvide Hus i dag vil derfor næppe føre store ændringer med sig. Præsident Obama vil formentlig tilbyde øget samarbejde mellem de to nationers efterretningstjenester, og man vil diskutere andre former for samarbejde. Men når den franske præsident på torsdag flyver til Moskva for at mødes med Vladimir Putin, er det ganske sikkert ikke med en omfattende amerikansk plan for strategisk samarbejde i bagagen.