I dag er det et år siden, de første demonstrationer mod islam og indvandring fandt sted i Tyskland - de såkaldte Pegida-demonstrationer, arrangeret af den højreorienterede bevægelse af samme navn.
Pegida-demonstrationerne i Tyskland bliver stadig afholdt - for en uge siden marcherede tusindvis af mennesker imod Islam i den østtyske by Dresden.
Bevægelsen har fået fornyet energi på grund af de mange flygtninge, der kommer til Tyskland i øjeblikket. Det fortæller DR’s tysklandskorrespondent, Michael Reiter.
- Højreekstremismen er på fremmarch, og det, der driver den, er tilstrømningen af flygtninge. Den gør, at den yderste højrefløj nu kan sige; se, vi havde jo ret. Landet bliver oversvømmet af flygtninge, siger han.
"Retoriske brandstiftere"
Ifølge Reiter har Pegida skilt sig af med moderate kræfter og samtidig skruet op for anti-indvandrerretorikken - i en sådan grad, at Tysklands indenrigsminister, Heiko Maas, har advaret mod dem og kaldt dem "retoriske brandstiftere", der baner vejen for ildspåsættere og attentatmænd.
De seneste højreekstremistiske angreb har rettet sig mod flygtningecentre, men også journalister og politikere, fortæller han.
I weekenden blev en tysk lokalpolitiker, borgmesterkandidat i Køln, Henriette Reker, offer for et knivattentat, der var ved at koste hende livet.
Politikeren blev angrebet på grund af hendes opbakning til flygtninge. Hun vandt efterfølgende borgmestervalget.
Tyskerne er bekymrede
Men det er ikke kun Pegida, der har fremgang med deres højreorienterede holdninger. Også det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) har medvind i øjeblikket.
Tyskerne virker i stigende grad bekymrede for flygtningepresset. Og det præger meningsmålingerne, fortæller Michael Reiter.
- Hvor der før var en større opbakning til Merkels åbne tilgang til flygtningesituationen, så mener et lille flertal nu, at hun griber flygtningesituationen forkert an. Og der er ikke nogen tvivl om, at mange af de vælgere i stedet vil sætte deres stemme på AfD.
Flygtningefrit Schweiz' højredrejning
Også i nabolandet Schweiz giver flygtningestrømmen højrepopulisterne vind i sejlene.
I Schweiz sikrede det højrenationale Schweiziske Folkeparti (SVP) sig 29,5 procent af stemmerne ved søndagens parlamentsvalg og har dermed styrket sin i forvejen dominerende position i schweizisk politik.
- Resultatet er utvetydigt. Folket er bekymret over massemigrationen til Europa, siger SVP-leder Toni Brunner ifølge Reuters til schweizisk tv.
Den aktuelle strøm af flygtninge og indvandrere til Europa er dog indtil videre stort set gået uden om alpelandet. Blot 8.683 syriske flygtninge har ifølge FN's Flygtninge Højkommisariat, UHNCR, søgt asyl i Schweiz fra 2011 til september i år. Til sammenligning har 125.441 syrere søgt asyl i Tyskland i samme periode.
I aften er der endnu en Pegida-demonstration denne gang i Dresden. Der er samtidig annonceret flere moddemonstrationer.