Hjælpen strømmer ind til ofre efter kæmpe højhusbrand

Mere end et døgn efter storbrand i London, er ilden ikke slukket. I nat har husvilde sovet i sportshaller.

Redigering: Stig Haaning Thøgersen

Ofrene for kæmpebranden i London har i nat overnattet i sportshaller, kirker og hos fremmede mennesker, som har åbnet deres hjem for de nødstedte.

Lokalsamfundet i det vestlige London, hvor det berørte højhus ligger, har arbejdet i næsten et døgn på at hjælpe de mange kriseramte beboere, som nu har mistet deres hjem.

Og der er på under et døgn indsamlet over en million britiske pund til dem, skriver The Guardian.

Faktisk har lokale været forbi medborgerhuse og midlertidige hjælpecentre med så meget mad, drikke og tøj, at der ikke er plads til mere.

Lokale er så villige til at hjælpe, at de selv må finde på alternative løsninger.

- Jeg har hørt, at nogle af stederne, hvor folk kan donere, allerede er fyldte. Så folk har mulighed for at aflevere tingene her, siger den lokale butiksejer Marco Antoniades ifølge nyhedsbureauet AP.

https://twitter.com/RBKC/status/875213190354710529

- Alle går bare rundt i chok. Og som de fleste steder i England står folk sammen og hjælper hinanden i situationer som denne, siger han.

Byrådet har indtil videre kunnet genhuse 44 af de mere end 120 hustande, som er blevet ramt af branden, skriver BBC.

https://twitter.com/GemBlakey/status/875212450727051264

Mere end 250 brandfolk og over 100 politifolk og 100 ambulancefolk har deltaget i arbejdet det seneste døgn. (Billede fra i går) (Foto: © WILL OLIVER, Scanpix)

Brandfolk går fra etage til etage

Det er folk fra alle samfundslag, som er gået sammen om at hjælpe de husvilde, skriver The Mirror.

- Unge kvinder med tørklæder, ældre damer med rollatorer, velhavende kvinder fra de velhavende gader og folk, som næsten ikke har noget at give overhovedet. Alle deltager i hjælpen på gaden i Kensington, skriver den britiske avis.

Det er fortsat uvist, hvor mange mennesker som opholdt sig i bygningen, da branden brød ud omkring klokken 01.00 i går nat. Men britiske medier taler om flere hundrede mennesker - måske op til 600 personer.

'Mange er stadig savnet', skriver flere medier.

https://twitter.com/peterofurosuki/status/875215926290817024

12 er bekræftet døde, og da brandfolkene stadigvæk ikke har fået slukket branden helt, forventer myndighederne, at tallet vil stige.

Ifølge BBC lykkedes det brandfolk at redde 65 mennesker ud - derudover har et endnu ukendt antal beboere selv formået at redde sig ud i live.

Mere end 70 personer er blevet indlagt på hospitaler rundt om i London, hvoraf mindst 18 af dem er i kritisk tilstand.

BBC skriver, at brandfolkene i nat og her til morgen arbejder sig fra sal til sal på det 24 etagers store højhus for at få slukket ilden. Det er endnu ikke lykkedes at gennemgå alle etager.

Det forventes, at slukningsarbejdet kan tage flere dage. Og det er tvivlsomt, at man vil finde flere overlevende på nuværende tidspunkt.

Arbejdet med at finde alle omkomne i bygningen bliver langvarigt og kompliceret, rapporterer BBC's Radio 4.

  • Især har der været behov for mad og drikke til de hjemløse beboere fra højhuset. (Foto: © Paul hackett, Scanpix)
  • Næsten alle 24 etager er ødelagt af branden. (Foto: © adrian dennis, Scanpix)
  • Nær højhuset har lokale skrevet kondolencer til ofrene. (Foto: © Paul hackett, Scanpix)
  • i går aftes var der mindehøjtideligheder i bydelen, hvor folk tændte lys i respekt for ofrene. (Foto: © Paul hackett, Scanpix)
  • Branden mindede om noget fra en gyserfilm og vækkede minder om World Trade Center-angrebet i 2001, har øjenvidner fortalt. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)
1 / 5

Aviser: Det var en dødsfælde

I de britiske medier er der i dag fokus på, hvordan katastrofen kunne ske.

Hvordan kunne branden udvikle sig så hurtigt, som den gjorde, spørger Daily Mail under overskriften 'Hvordan helvede kunne det sket?'.

Avisen The Times skriver om 'Katastrofe på 15 minutter' med henvisning til, at branden menes at være startet på omkring fjerde sal og lynhurtigt bevægede sig op på alle de øverste etager.

https://twitter.com/hendopolis/status/875103845965287424

Medierne belyser oplysninger om, at beboerne i årevis havde advaret om manglende brandsikkerhed. Og så bliver der spurgt, om en renovering fra sidste år har givet højhuset en særlig brandfarlig facade.

'Dødsfælden' kalder flere aviser højhuset..

‘Katastrofen som ventede på at ske', skriver The Daily Telegraph, mens The Sun har overskriften ’De fik at vide, det var sikkert’ med henvisning til, at beboernes årelange klager over manglende brandinstrukser ikke blev behandlet.

https://twitter.com/hendopolis/status/875103700821434368