Historisk stor march: En halv million er på gaden mod Trump i Washington

I over 600 byer verden over bliver der i dag afholdt protestmarcher. I København var omkring 5.000 mødt op.

  • Klædt i lyserøde strikkede huer fyldte hundredtusindvis af kvinder gaderne. (Foto: © Shannon Stapleton, Scanpix)
  • Tusindvis af mennesker var på gaden verden over i protest mod USA's nye præsident. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)
  • I New York City var der proppet med demonstranter i gaderne. (Foto: © Stephanie Keith, Scanpix)
  • Der var trængsel på 42nd St. i New York City. (Foto: © Stephanie Keith, Scanpix)
  • Der var farverige demonstranterne i New Yorks gader. (Foto: © Stephanie Keith, Scanpix)
  • I Los Angeles var der også tusindvis af mennesker på gaden. (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix)
  • I London blev der marcheret fra den amerikanske ambassade til Trafalgar Squarre. (Foto: © Neil hall, Scanpix)
  • Demonstranterne sluttede deres optog på Trafalgar Square i London. (Foto: © Neil hall, Scanpix)
  • Tusinder af mennesker havde indtaget pladsen ved Brandenburger Tor i Berlin. (Foto: © OLIVER WEIKEN, Scanpix)
1 / 9

Op mod en halv million mennesker er i dag på gaden i Washington D. C. for at protestere imod USA's nye præsident Donald Trump.

Og i store dele af verden blev protesterne fulgt op med lignende demonstrationer. I København var op mod 5.000 mennesker på gaden.

Womans March blev den kaldt, men det var ikke udelukkende en kvindemarch, men mere en march tilegnet alle samfundsgrupper. Folk demonstrerede, efter at både kvinder, homoseksuelle, indvandrere, muslimer og mange andre grupper har følt sig krænket i løbet af valgkampen.

Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikansk politik på Københavns Universitet erkender, at det var usædvanligt stort, det der skete verden over i dag.

- Det er massivt, at så mange vælger at protestere. Og det vil gå over i historiebøgerne.

- Mennesker over hele verden er rystede på grund af det, Trump repræsenterer. Han repræsenterer et ikke særligt moderne syn på kvinder og minoriteter. Alle de grupper, der har tilkæmpet sig rettigheder de senere år, siger Mette Nøhr Claushøj.

I Washington formodes det, at der er tre gange så mange mennesker på gaden, som da Donald Trump blev indsat som præsident i går.

Demonstrationer af den størrelse er sjældent set, fortæller lektor Mette Nøhr Claushøj. Hun nævner til sammenligning anti-Vietnam demonstrationen i 1969 med omkring 600.000 mennesker samlet.

- Vi har ikke set det tidligere knytte sig så tæt til et valg. Slet, slet ikke på det her niveau, sagde hun.

Kendte og ukendte var samlet

Tre veninder, en sort amerikaner, en med indiske forældre og en med europæiske, er kommet fra New York for at være med. (Foto: © Dr)

Klædt i lyserøde strikkede huer fylder hundredtusindvis af kvinder gaderne.

Tre veninder, en sort amerikaner, en med indiske forældre og en med europæiske aner, er kommet fra New York for at være med. For dem er det personligt, at Trump marginaliserer minoriteter.

- Vi har så meget kæmpe for. Lige meget hvilken farve du er, så er du lige meget værd, siger Jaja Charsh på skuldrene af sin veninde.

- Tænk hvis vi tre ikke var lige meget værd eller havde de samme muligheder, bare fordi vi er fra forskellige forældre. Det er ikke rimeligt. Vi er jo alle amerikanere, siger hun til DR's reporter i Washington, Johanne Hesseldahl Larsen.

Udover de helt almindelige amerikanere, så er Washington spækket med kendte ansigter.

Der er navne som sangerinden Cher, skuespillerinden Scarlett Johansson, filminstruktør Michael Moore og feminist Gloria Steinem. Der var desuden optræden af Madonna, Alicia Keys og Katy Perry, som støttede Hillary Clinton under valgkampen.

Trump kan bruge det mod dem

Skuespilleren Scarlett Johansson var blandt talerne i Washington.

DR's korrespondent Stephanie Surrugue fortæller, at det lignede en hel popkoncert, men at det er noget, Trump kan bruge i sit angreb på demokraterne.

- Dem, der går på scenen er nogle, Trump kan bruge til sin fortælling om, at kunstnere er venstrefløjsaktivister, der ikke forstår hvilke problemer, folket virkelig kæmper imod. Det vil sikkert være hans reaktion på de navne, vi kommer til at se, siger Stephanie Surrugue.

I København blev der marcheret fra den amerikanske ambassade til Christiansborg Slotsplads, hvor der var adskillige taler.

Blandt deltagerne var David S. Miller fra Democrats Abroad i Danmark.

- Jeg er bekymret for det, der er sket i dag og for Trumps tale i går. Han tegner et meget dystert billede. Selv om han siger, han vil det godt for befolkningen, han har ikke meget til overs for minoriteter, sagde David S. Miller.