Halvbror til Nordkoreas leder blev dræbt i Malaysia: Nu begynder retssagen

Hovedmistænkte fastholder, at de var med i en tv-spøg, da de dræbte Kim Jong-nam med nervegift.

Kim Jong-nam, der var halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og ældste søn af den tidligere leder i Nordkorea Kim Jong-il, blev dræbt den 13. februar 2017 i en lufthavn i Malaysia. (Foto: © Kyodo, Scanpix)

I dag begynder retssagen om drabet på Kim Jong-nam, halvbroderen til Nordkoreas leder, der i februar blev myrdet i lufthavnen i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

To personer, en 20-årig kvinde fra Indonesien og en 28-årig kvinde fra Vietnam, er tiltalt for mordet i den spektakulære sag.

Hvis dommerne mener, at det var dem, der både planlagde og udførte drabet på den nordkoreanske statsborger, som i mange år levede i eksil, står de til at blive idømt dødsstraf. Begge forventes at nægte sig skyldige, skriver CNN.

Kim Jong-nam ankom den 13. februar ved lavpristerminalen i den internationale lufthavn i Kuala Lumpur. Her blev han overfaldet og fik sprøjtet den ekstremt farlige nervegift VX i ansigtet, kort tid før han skulle stige om bord på et fly til Macau. Resterne af nervegiften er fundet i prøver taget fra hans øje og ansigt.

Overvågningskameraer i lufthavnen viser to kvinder nærme sig den 45-årige nordkoreaner. Billederne viser, at de tilsyneladende påfører hans ansigt et eller andet.

Efter overfaldet følte Kim Jong-nam sig svimmel, og han tog fat i personalet i lufthavnen, som sendte ham med en ambulance. Han døde under transporten - blot 15-20 minutter efter overfaldet.

  • Overvågningsbilleder fra afgangshallen i lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor attentatet fandt sted. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder fra afgangshallen i lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor attentatet fandt sted. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder fra afgangshallen i lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor attentatet fandt sted. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder fra afgangshallen i lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor attentatet fandt sted. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)
  • Overvågningsbilleder fra afgangshallen i lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor attentatet fandt sted. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)
1 / 5

"Vi smurte babyolie i hans ansigt"

Forud for retssagen har de to kvinder fortalt, at de troede, at de smurte babyolie ud i hovedet på Kim Jong-nam.

De hævder, at de er blevet narret og manipuleret til at udføre drabet.

De fortæller, at en række personer, der lignede nogen, der formentlig kom fra Japan eller Korea, hyrede dem til at udføre det, som de troede var en tv-spøg. De blev betalt et beløb svarende til 630 kroner for at tørre væske ud i hovedet på Kim Jong-nam.

Myndighederne i Malaysia, som efterforsker sagen, har oplyst, at de to kvinder er blevet spottet i et indkøbscenter i dagene op til attentatet. Her overraskede de indkøbsgæsterne og smurte ting ud i hovedet på dem - ifølge kvinderne øvede de sig på tv-spøgen.

- Det vil blive bevist, at hun er uskyldig. Min datter ville aldrig have gjort sådan noget, hvis ikke hun var blevet misbrugt af nogen andre, siger faren den 20-årige tiltalte kvinde til CNN.

Sikkerhedsfolk indsamler bevismateriale i den internationale lufthavn i Kuala Lumpur.

Den sydkoreanske efterretningstjeneste har oplyst, at det er styret i Nordkorea, som står bag rekrutteringen af de to kvinder.

Myndighederne i Malaysia har også anholdt flere personer med forbindelse til Nordkorea under deres efterforskning af sagen.

Fire personer, der er anklaget for at have trænet kvinderne, opholder sig ifølge CNN lige nu i Nordkorea - det er tvivlsomt, om de vil blive udleveret til retsforfølgelse.

De malaysiske myndigheder mistænker i alt syv andre nordkoreanere for at have forbindelse til drabet, heriblandt en diplomat og en ansat ved et flyselskab.

Liget af Kim Jong-nam blev formentlig transporteret væk fra lufthavnen i Malaysia i denne bil. (Foto: © Kyodo, Scanpix)

Diplomatisk krise mellem Nordkora og Malaysia

Sagen om drabet på Kim Jong-nam har udviklet sig til at være meget mere end en mordsag - den er blevet genstand for en mindre diplomatisk krise mellem Nordkorea og Malaysia.

En nordkoreaner, der var anholdt i forbindelse med sagen, blev løsladt i marts måned. Den anledning brugte styret med Kim Jong-un i spidsen til at understrege, at den nordkoreanske statsborger har været offer for en sammensværgelse imod Nordkorea, som de malaysiske myndigheder står bag.

De malaysiske myndigheder tilbageholdt liget af Kim Jong-nam frem til slutningen af marts. Argumentet for tilbageholdelsen var, at det var relateret til efterforskningen, og at der skulle laves obduktioner. Liget endte med at blive en central brik i en diplomatisk byttehandel.

Den 31. marts kunne tre nordkoreanere, der har været eftersøgt i Malaysia i forbindelse med drabet, vende hjem. Med sig i flyet havde de kisten med Kim Jong-nam.

Samme dag landede ni malaysiske borgere, der har siddet fængslet i Nordkorea, i deres hjemland.

Forud for byttehandlen har Malaysia udvist Nordkoreas ambassadør i landet, og den malaysiske ambassadør blev også kaldt hjem.

Samtidig forbød de malaysiske myndigheder nordkoreanere at forlade Malaysia, indtil der var overblik over efterforskningen af mordet på Kim Jong-nam.

Nordkoreanerne insisterer på, at de intet har med drabet på Kim Jong-nam at gøre.