Hård kamp om at blive Boris Johnsons afløser – senere i dag kender vi finalisterne

Gårsdagens afsluttende tv-debat blev aflyst, efter to af kandidaterne trak sig efter intern splid for rullende kameraer.

Engang var de otte. Nu står tre tilbage i kampen om at blive Storbritanniens næste premierminister (Foto: DANIEL LEAL © Ritzau Scanpix. Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Sent i eftermiddag kommer vi et stort skridt nærmere svaret på, hvem der bliver Storbritanniens næste premierminister.

Her bliver der nemlig sat navn på de to finalister i formandskampen i Det Konservative Parti.

Efter et intenst udskillelsesløb med interne afstemninger i den konservative parlamentsgruppe står der tre kandidater tilbage i form af Rishi Sunak, Penny Mordaunt og Liz Truss.

  • Rishi Sunak er tidligere finansminister. (Foto: © John Sibley, Ritzau Scanpix)
  • Liz Truss er Storbritanniens udenrigsminister. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)
  • Penny Mordaunt er juniorminister på handelsområdet. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Rishi Sunak og Penny Mordaunt fik endnu engang flest stemmer ved gårsdagens afstemning, hvor "kulturkrigeren" Kemi Badenoch blev siet fra.

Men kun seks stemmer adskilte Penny Mordaunt og Liz Truss. Så nu er spørgsmålet, hvor de 59 konservative, der stemte på Kemi Badenoch, vælger at sætte deres kryds i dag.

Derfor er intet afgjort endnu, og bookmakerne har kvitteret ved at skifte mening om, hvem der nu er favorit til at gå hele vejen.

Udenrigsministeren haler ind

Efter opbakning fra 118 af de 356 konservative parlamentarikere tages det allerede mere eller mindre for givet, at Rishi Sunak bliver blandt de to konservative formandsfinalister.

Hvem den anden bliver, er derimod langt mere usikkert.

Blandt andet fordi der er spekulationer om, hvorvidt støtter af Rishi Sunak vil stemme på en af de to rivaler for at hjælpe den ønskede modstander over målstregen.

Penny Mordaunt var indtil for nyligt et ukendt navn for de fleste briter. Så ukendt, at en undersøgelse tidligere på måneden pegede på, at kun 11 procent af de adspurgte kunne sætte navn på Mordaunt, da de fik vist et billede af hende.

Men under formandskampen har hun i den grad slået sit navn fast ved at indtage andenpladsen ved de interne afstemninger i parlamentsgruppen.

Det betyder dog ikke, at hun automatisk kan forvente at snuppe den vigtige andenplads senere i dag, lyder det fra Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britiske forhold.

- Kemi Badenoch fik 59 stemmer, så det er ret afgørende, hvor de ryger hen. Men det er svært at sige, hvor de ender, påpeger han.

The Guardian peger på, at Badenochs støtter primært tilhører partiets højrefløj, som identificerer sig mere med udenrigsminister Liz Truss end med Penny Mordaunt.

Samtidig peger flere britiske medier på, at Mordaunts momentum er gået i stå, mens Liz Truss har halet gevaldigt ind på hende ved de interne afstemninger. Så meget, at bookmakerne i går gjorde Truss til ny favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister.

Når de to formandsfinalister er fundet, er det nemlig op til de menige medlemmer af Det Konservative Parti at pege på den nye partiformand - og dermed premierminister. Og her spås Sunak ikke gode chancer, selv om han har stor opbakning blandt sine kollegaer.

Interne slagsmål blev for meget

Mens temperaturerne i England de seneste dage har sat rekorder, har det også gået hedt for sig i Det Konservative Parti.

Britiske medier melder om hårde personlige angreb i kulisserne, såvel som åbne angreb i pressen. Penny Mordaunt kunne eksempelvis læse i pressen, at hendes tidligere chef - den forhenværende britiske brexitforhandler David Frost - udtrykte bekymring og forundring over hendes pludselige plads blandt favoritterne.

- For at være helt ærlig, så er jeg ret overrasket over, hvor hun befinder sig i kapløbet, sagde han til mediet TalkTV, hvor han sagde, at Mordaunt mere i teorien end i praksis havde været hans stedfortræder, og at hun "ikke altid var helt ansvarsbevidst eller lige synlig" under brexit-forhandlingerne med EU.

- Nogle gange vidste jeg ikke engang, hvor hun var, lød det fra Frost, der sagde, at han bad Boris Johnson om at udskifte hende.

Det kom også til åbne konfrontationer i tv-debatterne, hvor kandidaterne stod ansigt til ansigt i bedste sendetid.

Blandt andre Liz Truss og Rishi Sunak gik til hinanden ved søndagens debat:

Det blev øjensynligt for meget for flere konservative. Gårsdagens planlagte tv-debat blev nemlig aflyst, efter både Truss og Sunak afviste at stille op.

Her lød forklaringen, at konservative parlamentarikere var bekymrede over den skade, som debatterne havde på partiets image ved at blotlægge interne uenigheder.

Oppositionspartiet Labour har benyttet lejligheden til at udstille uenighederne i Det Konservative Parti med et sammenklip fra debatterne. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Og det forstår DR-reporter Cecilie Kallestrup, der befinder sig i Storbritannien og har fulgt udviklingen tæt.

- Fælles for en stor del af de briter, jeg har talt med i London er, at de er hamrende trætte af politisk fnidder. Uanset om de holder med De Konservative, Labour eller nogle helt andre, vil de gerne se regeringen begynde at arbejde sammen, fortæller reporteren, der peger på, at debatten i fredags ikke just var god reklame for De Konservative.

- Det var næsten ikke til at gennemskue, at de dengang fem kandidater faktisk kom fra ét og samme parti og ikke fem forskellige. Alle kandidaterne var ellers rørende enige om, at nu skulle partiet samles igen. Ikke mere splid. Ikke mere brexit-tilhængere mod brexit-modstandere, siger hun.

- Og alligevel blev der kastet så meget mudder, at man som seer godt kunne komme i tvivl om, hvor fantastisk det samarbejde nu også bliver, når en af dem engang er valgt som formand.

Der har været flere personlige angreb under formandsvalget, som er det tredje på blot seks år. (Foto: © JONATHAN HORDLE / ITV / HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Ole Helmersen ser ikke formandskampen som værende hårdere end normalt. Til gengæld ser han store forskelle på topkandidaternes visioner.

- Det er typisk, at de går hårdt til angreb på hinanden, og det gør de også denne gang, siger lektoren, der peger på, at Det Konservative Parti - ligesom tidligere - er meget splittet.

- Der er nogle ret store forskelle hos nogle af de toneangivende kandidater, der er tilbage. Så som Rishi Sunak og Liz Truss. Det har været nogle ret forskellige politiske udmeldinger, de er kommet med - blandt andet om økonomi, inflation og skattelettelser.

- Man kan næsten undre sig over, at de kommer fra det samme parti. Liz Truss lover skattelettelser fra dag et, mens Rishi Sunak står i det modsatte hjørne og siger, at der ikke er råd til det, og at man først og fremmest skal bekæmpe inflationen.

Når de to finalister er fundet senere i dag, starter en anden form for valgkamp, hvor kandidaterne rejser Storbritannien tyndt for at vinde opbakning fra partiets omkring 180.000 medlemmer.

Den 5. september løfter partiet sløret for, hvem der bliver Boris Johnsons efterfølger.