Guam: Paradisøen med atomvåben trues nu af Nordkorea

Militærbaser fylder næsten en tredjedel af stillehavsøen, der har stor betydning for USA’s militær.

USA erobrede øen fra Spanien i 1898, og den er den del af USA’s territorium, som ligger længst mod vest. Og placeringen i det vestlige stillehav er årsagen til at Guam har strategisk betydning for USA. (Foto: © Jeffrey Landis, Scanpix)

Den lille amerikanske ø Guam, som nu trues af Nordkorea, er ikke en tilfældig stillehavsø.

For ud over at være kendt for hvide sandstrande og krystalklart vand, så huser øen 6.000 amerikanske soldater på en flybase og en flådebase.

Andersen Air Force Base og Naval Base Guam fylder næsten 30 procent af Guam, der omtrent er på størrelse med Bornholm.

Med smukke strande og natur lever øens 160.000 indbyggere hovedsageligt af japanske turister. Men det er rollen som USA's vigtigste militære knudepunkt i området, der gør, at nogle øens beboere spejder bekymret mod himlen i dag.

Indhylle Guam i ild

- Guams indbyggere bør være parate. Vær parat og bed til, at intet sker, siger Daisy Mendiola, der bor på Guam.

Lige nu taler hele verden om Guam, fordi Nordkorea siger, at man ”undersøger en plan for at indhylle området omkring Guam i ild”.

USA erobrede øen fra Spanien i 1898, og den er den del af USA’s territorium, som ligger længst mod vest. Og placeringen i det vestlige stillehav er årsagen til, at Guam har strategisk betydning for USA.

Vurderingen fra eksperter er således, at baserne på Guam er enormt vigtige. Flybasen huser nemlig bombefly, der kan anvende strategiske våbensystemer. Det vil sige, at Guam gør det muligt for USA altid at have atomvåben klar til brug i hele den del af Asien.

Permanent hangarskib

På den måde er Guam en amerikansk forpost og bliver betegnet som USA’s permanente hangarskib.

Som forsvar mod det angreb, som Nordkorea overvejer, har amerikanerne installeret det såkaldte THAAD-system, som kan skyde eventuelle missiler ned, før de måtte ramme Guam.

Alligevel er Daisy Mendiola bange for den aktuelle trussel.

- Hvem er ikke bange? Alle er bange, fordi vi har at gøre med kræfter uden for vores kontrol, siger hun.

Og det er netop store kræfter, der er på spil omkring Nordkorea, og krisen er eskaleret flere måneder i træk.

De seneste nedslagspunkter er to missiltests fra nordkoreansk side i juli, som blev straffet med de hidtil hårdeste sanktioner fra USA og resten af FN’s sikkerhedsråd i weekenden. I aftes kunne avisen The Washington Post så afsløre, at Nordkorea angiveligt har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved. USA’s præsident lovede så bål og brand og nu taler nordkoreanerne så om Guam som konkret mål.

Bombefly fra Guam mod Nordkorea

Som del af det spil bruger USA bombeflyene på øen til at overflyve for eksempel den koreanske halvø for at vise støtte til Sydkorea og demonstrere styrke over for Nordkorea.

Den slags flyvninger foretog amerikanerne hele to gang i sidste måned som modsvar på de nordkoreanske tests af langtrækkende missiler.

I weekenden opfordrede Kina til at man skulle genoptage sekspartsforhandlingerne, hvor blandt andet Kina og USA forhandler med Nordkorea, for at undgå yderligere eskalering af krisen.

Daisy Mendiola sætter dog ikke sin lid til verdens ledere men til Gud.

- Alle i Guam må bare bede til at det ikke sker, og samtidig være parate, siger hun.