Korrespondent: Klassisk modsvar fra Nordkorea - men truslen ér usædvanlig

Nordkoreas trussel mod Guam kommer efter en skærpet amerikansk retorik og øgede FN-sanktioner.

Kort efter Donald Trump truede Nordkorea med bål og brand, truede koreanerne med angreb på amerikansk base på stillehavsøen Guam. (Foto: © Str, Scanpix)

Nordkorea har svaret igen på USA's trussel om "bål og brand" med at rette missilerne mod stillehavsøen Guam, der er amerikansk territorium, og som huser en masse militært isenkram og soldater.

Øen er også blevet kaldt for USA's permanente hangarskib i Stillehavet.

- Det her er en klassisk måde for nordkoreanerne at svare igen på – de svarer med endnu en trussel, forklarer DR's Asienkorrespondent Philip Khokhar.

- Da jeg selv var i Nordkorea, oplevede jeg, hvordan de konstant sagde, at de ikke ville forholde sig passive over for det, de kalder for amerikanske trusler. Så det her er meget klassisk Kim Jong-un-stil.

Alligevel adskiller det nordkoreanske modsvar sig fra tidligere trusler ved at være rettet mod et specifikt mål.

- Så på den måde ér det usædvanligt.

Trump truer med "kraft uden lige"

Truslen mod Guam er den seneste udvikling i et mere og mere anspændt forhold mellem USA og Nordkorea.

Avisen The Washington Post afslørede i aftes, at Nordkorea angiveligt har fremstillet et mindre atomsprænghoved, der kan monteres på de missiler, som landet i den seneste tid har testet. Den oplysning fik den amerikanske præsident, Donald Trump, til at true med bål og brand, hvis Nordkorea fortsatte med sine trusler mod USA.

- De (Nordkorea, red.) vil blive mødt med ild, raseri og for at være ærlig en kraft, hvis lige denne verden ikke nogensinde før har set, lød det fra Trump.

Dén kommentar fik så Nordkorea til at udpege Guam som et potentielt mål for et angreb, og efterfølgende har USA's forsvar meldt sig klar til at gengælde ethvert angreb.

Timingen er interessant

Det er ikke nyt, at Nordkorea truer USA, men ifølge Philip Khokhar er timingen for Nordkoreas trussel interessant.

Det sker nemlig på et tidspunkt, hvor USA - særligt Donald Trump - har skruet op for retorikken over for Nordkorea. Og derudover har FN vedtaget at øge sanktionerne mod landet.

Sanktionerne kan betyde, at Nordkoreas årlige eksportindtægter på tre milliarder dollar beskæres med en tredjedel, og USA har gjort et stort nummer ud af at få samtlige medlemslande til rent faktisk at gennemføre sanktionerne. Et stort problem for en i forvejen presset nordkoreansk økonomi.

- Der er formentlig ingen tvivl om, at de her øgede sanktioner vil gøre det endnu sværere for Nordkoreas regering at gøre deres befolkning i stand til at leve et nogenlunde almindeligt liv, forklarer Philip Khokhar.

- Der vil også komme et øget pres indefra om forandring i Nordkorea, og det presser de nordkoreanske ledere og Kim Jong-un i en grad, som vi måske ikke helt forstår, og som egentlig ikke handler om den ene eller anden udtalelse fra Donald Trump, men mere handler om, at man grundlæggende har svært ved at se, hvad Nordkorea skal leve af i fremtiden.

- Derfor føler Kim Jong-un og regeringen i Pyongyang måske, og jeg understreger måske, et behov for at markere sig. Men hvad der kommer til at ske militært set, tør jeg ikke spå om.