GRAFIK Grænsekontrol vender tilbage i Schengen-zonen

Flygtningekrisen i Europa har fået seks EU-lande til at suspendere Schengen-reglerne.

De fleste EU-borgere tager det for givet, at man kan bevæge sig over grænserne uden at skulle vise pas i Schengen-zonen, som har eksisteret i to årtier.

Men søndag 13. september traf Tyskland den overraskende beslutning at genindføre kontrol på grænsen til Østrig, efter flere end 13.000 flygtninge og migranter var kommet til München via Østrig dagen før.

Tysklands beslutning udløste mandag en dominoeffekt blandt andre lande i Schengen-samarbejdet, som fremstod temmeligt ramponeret, da dagen var ovre.

Soldater i Østrig

Efter en smule tøven meddelte Østrig, at man fulgte Tysklands eksempel og indførte kontrol ved landets østlige grænse til Ungarn.

Østrigs regering oplyste samtidig, at soldater vil blive udkommanderet for at hjælpe med grænsekontrollen. Østrigs kansler Werner Faymann understregede, at soldaternes fokus primært er humanitær hjælp.

- Men det er også, og det vil jeg gerne understrege, på at støtte grænsekontrol, hvor det er nødvendigt, sagde Werner Faymann.

Ungarn forsegler ydre grænse

Slovakiet annoncerede, at man ville indføre kontrol på grænsen til Ungarn, mens Tjekkiet har forstærket politiets tilstedeværelse ved grænsen til Østrig. Omfanget af Tjekkiets indsats er dog endnu en smule uklart.

Holland sagde, at man ville indføre punktkontrol ved landets grænse. Polen og Sverige nøjedes med at erklære, at man holder øje med situationen for at kunne vurdere, om der er behov for kontrol ved grænserne.

Allerede i begyndelsen af september satte Ungarns regering datoen 15. september som deadline for at forsegle Schengen-zonens ydre grænse til Serbien, som omkring 200.000 flygtninge og migranter har krydset i år.