Frederiksen gør klar til turbo-forhandlinger: Danmark har krav med til Johnson

Statsministeren er enig med premierministeren i, at EU og Storbritannien så hurtigt som muligt skal indgå en frihandelsaftale.

Det bliver et krav fra dansk side, at der bliver taget hånd om de danske fiskere, når forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien efter alt at dømme snart går i gang.

Det understreger den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), efter at Boris Johnson og hans konservative parti i går vandt en storsejr ved det britiske parlamentsvalg.

- Det er klart, at fiskeriet er særligt vigtigt for Danmark, når vi taler brexit. Det er et erhverv, der er afhængigt af et godt samarbejde med de lande, der deler område, siger statsministeren.

I dag fanger danske fiskere ifølge interesseorganisationen Danmarks Pelagiske Producentorganisation 40 procent af deres fisk i britisk farvand. Det kan de, fordi begge lande er med i EU-samarbejdet.

- Det er fuldstændig afgørende for de 16.000 mennesker i Danmark, der er beskæftiget med fiskeri eller fiskerirelateret arbejde, at der kommer en fornuftig aftale med Storbritannien, lød det i går fra Esben Sverdrup-Jensen, der er formand for organisationen.

Det er statsministeren enig i.

- Der er ingen tvivl om, at fiskeriet betyder virkelig meget, siger hun i dag.

I sidste uge mødtes statsministeren med den britiske premierminister, Boris Johnson, til Nato-topmødet i London. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

'En ret kontant fase'

Derudover bliver det også et forhandlingskrav fra dansk side, at der bliver taget hånd om de danskere, der i dag bor i Storbritannien.

- Der er rigtig mange mennesker, der bor i Storbritannien, eller som kommer til det på et tidspunkt. Vi har også en del briter i Danmark, som vi ønsker, bliver hos os. Derfor er det afgørende, at vi får sikret, at man kan rejse, arbejde, studere og leve i begge lande, siger Mette Frederiksen.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, lovede tidligere i dag under sin sejrstale, at han vil trække Storbritannien ud af EU om halvanden måned – den 31. januar 2020.

- Ingen hvis'er, ingen men'er og ingen måske'er, sagde han

Ifølge den danske statsminister vil vi se brexit "om ganske kort tid". Og vi skal samtidig forberede os på ”en ret kontant fase”, tilføjer hun.

- Jeg synes, at Johnsons ide om et relativt kort forhandlingsforløb for at få det hele på plads er den rigtige måde at gøre det på, siger hun.

Når Storbritannien har forladt EU, kan frihandelsforhandlingerne mellem EU og Storbritannien gå i gang. (Foto: © Alain Jocard, Scanpix)

Vi har brug for briterne

Boris Johnson har udtalt, at der maksimalt må bruges ét år på at indgå en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien. Flere har sået tvivl om, hvorvidt det er realistisk.

- Når det kommer til brexit, har jeg intet ønske om at spå, lød det tidligere på dagen fra Charles Michel, der i begyndelsen af måneden overtog posten som formand for Det Europæiske Råd efter Donald Tusk.

Men Mette Frederiksen håber på et fokuseret forhandlingsforløb.

- Der er simpelthen så mange ting, der skal på plads, men ting bliver ikke nødvendigvis bedre af, at man giver hinanden tre-fire år til at få det på plads, siger statsministeren og understreger, at hun fortsat er imod brexit.

- Jeg synes stadigvæk, det er ærgerligt for Europa og briterne selv. Men vi kan lige så godt få det effektueret.

Hvor barske forventer du, at EU’s forhandlingskrav bliver til briterne?

- Der er forskellige skoler. Jeg har hele tiden tilhørt den skole, der mener, at det handler om at få håndteret brexit så klogt som muligt. Europa er ikke noget uden briterne. Nu skal vi have EU til at fungere uden dem, men Europa har behov for, at Storbritannien og EU holder sammen. Også selvom det er med brexit som bagtæppe, siger statsministeren.