I sommeren 2013 landede et CIA-fly i Københavns Lufthavn i Kastrup.
Formålet med flyets tilstedeværelse var at transportere den undvegne amerikanske whistleblower Edward Snowden, som samtidig med at flyet satte sine landingshjul på asfalten i København, var på flugt fra den amerikanske stat.
Det oplyser justitsminister Søren Pind (V) i dag i et brev til Folketingets Retsudvalg. Justitsministeren har ellers fortalt, at han ikke var bekendt med grunden til flyets tilstedeværelse. Men det var "ikke dækkende", som ministeren skriver i dag.
Her kan du få overblikket over begivenhederne mellem maj og august 2013, hvor Edward Snowden rejste fra USA til Rusland, hvor han i dag har asyl.
Maj 2013 - Kontakt til medierne
Den tidligere CIA-medarbejder Edward Snowden bliver ansat som infrastruktur-analytiker ved et af den amerikanske sikkerhedstjenestes (NSA) kontorer i Hawaii.
Han har tidligere siddet i en anden afdeling af NSA på Hawaii, men søger jobbet hos sikkerhedsudbyderen Booz Allen Hamilton, der arbejder for NSA, for at skaffe adgang til nogle af den amerikanske regerings mest klassificerede dokumenter.
Han har i månederne forinden taget kontakt til journalister hos The Guardian og Washington Post samt til en dokumentarfilminstruktør og fortalt dem om de fortrolige oplysninger.
Den 20. maj rejser Edward Snowden til Hong Kong. Han fortæller sin chef, at han skal i behandling for epilepsi. Kæresten fortæller han, at han vil være væk nogle få uger.
2. til 9. juni 2013 - Lækagen rammer forsiderne
Journalisterne Glenn Greenwald fra The Guardian og Barton Gellman fra Washington Post ankommer til Hong Kong.
Begge medier begynder i dagene efter at trykke artikler med de informationer, som Snowden har givet dem.
Artiklerne omhandler blandt andet NSA-programmet PRISM, som er blevet benyttet til omfattende overvågning af data fra Google, Facebook, Apple og tilsvarende amerikanske internet-giganter.
Kort efter bliver Snowden officielt fyret fra sit arbejde hos NSA. Den 9. juni publicerer han et video-manifest fra Hong Kong.
- Jeg har ingen intentioner om at skjule min identitet, for jeg ved, at jeg ikke har gjort noget forkert, siger Edward Snowden i videoen.
22. juni 2013 - Udleveringsordren fra USA
Da det bliver klart, at den amerikanske stat er ivrig efter at få kløerne i den tidligere efterretningsmedarbejder, ringer Snowden til Wikileaks-stifter Julian Assange.
Wikileaks-medarbejder og journalist Sarah Harrison bliver sendt til Hong Kong for at hjælpe med flugten, og der går en proces i gang for at sikre Snowden asyl.
Planen er, at den tidligere NSA-medarbejder skal ud af Hong Kong og videre til et latinamerikansk land via Rusland, inden den lokale regering udleverer ham til USA.
Men den 22. juni om aftenen tikker udleveringsanmodningen fra USA til Hongkong ind.
23. juni 2013 - Husk at smile
Der bliver købt billetter til Indien, Rusland og otte andre destinationer med Snowdens kreditkort. Alt sammen for at skabe maksimal usikkerhed omkring, hvor Snowden vil søge hen.
Frygten er ikke, at den amerikanske regering vil fange Snowden i lufthavnen, men at de vil bruge Hong Kongs lufthavnsmyndigheder til at tilbageholde ham.
- Jeg gik op til check-in, og det eneste jeg tænkte, var, at jeg skulle huske at smile, siger Edward Snowden om den dag i lufthavnen.
Men en fejl fra de amerikanske myndigheder gør, at den lokale regering er tilbageholdende med at udstede arrestordren på Snowden. I udleveringsanmodningen står der nemlig Edward James Snowden. Men Snowdens mellemnavn er Joseph - ikke James.
Da Snowden lander i Moskva i Rusland, er hans pas erklæret ugyldigt af den amerikanske regering, og det er ikke muligt for ham at flyve videre.
- Det var virkelig overraskende, at de annullerede mit pas og forsøgte at fastfryse mig et sted, der ikke nødvendigvis er særligt venligtstillet over for USA. Det har altid undret mig, siger han.
1. juli 2013 - Et russisk noget for noget
Mens Snowden er fanget i lufthavnen, søger han asyl i Rusland og i 20 andre lande, heriblandt Tyskland, Kina, Irland, Frankrig og Cuba.
I Moskva tilbyder de russiske myndigheder ham en hemmelig aftale. Han kan forlade lufthavnen med det samme, hvis han deler sine informationer med den russiske efterretningstjeneste. Men den tidligere NSA-medarbejder afslår tilbuddet.
Få dage senere fortæller den russiske præsident, Vladimir Putin, at Snowden ikke er velkommen i landet, men at han må klare sig selv i lufthavnens transitområde.
3. til 5. juli 2013 - Miséren med Morales
Den 3. juli bliver den bolivianske præsident Evo Morales' fly tvunget på jorden i Wien i Østrig på vej fra Rusland til Bolivia.
Amerikanske myndigheder frygter, at Snowden er gemt på flyet, og pres fra USA har fået flere af supermagtens allierede, heriblandt Frankrig og Portugal, til at nægte det diplomatiske fly adgang til deres luftrum.
Snowden er ikke på flyet, men episoden skaber vrede hos Ruslands diplomatiske fæller i Latin- og Sydamerika, hvor USA's vidtrækkende magtudøvelse bliver mødt med fordømmelse og harme.
Rusland, som kort forinden har kaldt Snowden for "en gæst, vi ikke har inviteret", bliver nu sat under pres fra sine allierede.
1. august 2013 - Asyl i Rusland
Rusland tilbyder Edward Snowden midlertidig asyl i landet, mens de behandler hans ansøgning om permanent politisk asyl.
I sidste ende blev det begivenhederne omkring præsident Morales' fly, der fik Rusland til at give Snowden asyl.
I sommeren 2014 blev Snowdens russiske asyl forlænget med tre år.
Interviewet med Edward Snowden om hans flugt fra USA til Rusland stammer fra dokumentarfilmen "Snowdens store flugt", som blev vist på DR1 i januar 2015. Dokumentaren er lavet i samarbejde med tysk NDR.
Kilder: NBC News, BBC og The Guardian