Første vidne i George Floyd-retssag: Troede, at computerskærmen var frosset

Alarmcentraloperatør troede, hendes computerskærm var frosset fast, fordi George Floyd lå på jorden så længe, fortæller hun fra vidneskranken.

Alarmcentraloperatør Jena Scurry var mandag indkaldt som vidne i retssagen mod den tidligere betjent Derek Chauvin ved en domstol i Minneapolis. (Foto: © Uncredited, Ritzau Scanpix)

I går startede den længe ventede retssag mod den tidligere politibetjent Derek Chauvin, der er tiltalt for at have dræbt George Floyd under en voldsom anholdelse i maj sidste år.

Det første vidne i retssagen i Minneapolis er alarmcentraloperatøren Jena Scurry, som den 25. maj sendte politiet til stedet, efter hun modtog et opkald om, at George Floyd angiveligt havde forsøgt at betale med en falsk pengeseddel.

I vidneskranken fortæller Jena Scurry, at hun alarmerede en ledende politibetjent, efter at hun havde set betjente fra politiet i Minneapolis fastholde George Floyd på jorden på en overvågningsvideo.

Det rapporterer NBC News.

Alarmcentraloperatøren fortæller at det var hendes "mavefornemmelse", der fik hende til at kontakte en tilsynsførende betjent på stedet.

Jena Scurry forklarer, at betjentene fastholdt George Floyd så længe, at hun spurgte en kollega, om hendes "skærm var frosset fast, fordi billedet ikke havde ændret sig". Kollegaen svarede, at skærmen ikke var frosset.

Anmeldte politiet til politiet

Jena Scurry, som har arbejdet som alarmcentraloperatør i syv år, er et af tre vidner, som skulle afgive forklaring under første dag i retssagen. De to andre er forbipasserende, som overværede hændelsen.

Derek Chauvin er tiltalt for at have dræbt den 46-årige George Floyd i forbindelse med en anholdelse 25. maj sidste år, hvor Floyd var mistænkt for at have forsøgt at betale med en falsk 20-dollarseddel.

Chauvin holdt ham nede i asfalten med sit knæ på Floyds hals i omkring ni minutter. Mens Floyd lå på asfalten med håndjern på, klagede han over, at han ikke kunne trække vejret.

I vidneskranken mandag forklarer Jena Scurry, at 25. maj sidste år var den første dag, hun havde kontaktet en overordnet om den slags.

I sine indledende bemærkninger sagde anklager Jerry Blackwell, at efter at have set videoen af anholdelsen af George Floyd "gjorde Jena Scurry noget, som hun aldrig før i sin karriere havde gjort: Hun anmeldte politiet til politiet".

Nedenfor kan man se et sammenklip af optagelser fra politiets kropskameraer, der blev frigivet i august:

- Mine instinkter sagde mig, at der var noget galt. Noget var ikke, som det skulle være, siger Scurry ifølge NBC News.

Under mandagens vidneafhøring bliver en optagelse af Jena Scurrys opkald til den tilsynsførende betjent afspillet.

- Du kan kalde mig en stikker, hvis du vil.

- Jeg ved ikke, om de har anvendt magt eller ej. De tog noget ud af bilen, og de sad alle sammen ovenpå denne mand, siger hun i lydoptagelsen om betjentene.

Hvis Derek Chauvin dømmes skyldig i drab på George Floyd, risikerer han op til 40 års fængsel.

Meget på spil

Anklager og forsvarer har fået to uger hver til at præsentere deres argumenter, og der er tale om en sag, der bliver fulgt "med utrolig stor opmærksomhed", fortæller Steffen Kretz, DR's USA-korrespondent, der har fulgt den første retsdag.

På grund af coronarestriktioner er det kun et meget begrænset antal personer, der får adgang til retssalen. Derfor bliver sagen livestreamet.

- Det betyder så, at der formentlig er millioner af amerikanere, der følger med. Så der er rigtig meget på spil, og det ved både anklager og forsvarer, siger Steffen Kretz.

Det står klart, at anklagerne først og fremmest vil slå på optagelserne af den voldsomme anholdelse, siger korrespondenten.

- Anklageren viste videoen i retten foran de 12 nævninge, og der er ikke nogen tvivl om, at den vil blive helt central, siger han.

Se nogle af forklaringerne på, hvorfor den sorte befolkning i USA er særligt udsat, når politiet tager hårdhændede metoder i brug:

Derudover vil anklageren også føre en række vidner - herunder den retsmediciner, som obducerede George Floyd og konkluderede, at der var tale om drab, fortæller Steffen Kretz, der forventer, at forsvaret vil vende fokus mod Floyd.

- Forsvaret gør det, som forsvaret tit gør i sådan en sag, og det er at vende skytset væk fra den anklagede og over på offeret, siger korrespondenten.

- De vil forsøge at gøre det klart, at det ifølge forsvaret ikke kan fastslås med sikkerhed, hvad der forårsagede George Floyds død. Men man vil forsøge at bevise, at der var forskellige underliggende omstændigheder, som i virkeligheden var skyld i hans død.

Eksempelvis at George Floyd havde forhøjet blodtryk og hjerteproblemer, samt at der blev fundet spor af stoffer i hans blod.

- Forsvaret vil så sige, at alle de her ting tilsammen i virkeligheden forårsagede, at hans hjerte holdt op med at slå, og at politimanden faktisk brugte en teknik, der var anerkendt af politiet og som han havde lært i sin træning.

9 minutter og 29 sekunder

Efter videoen af den voldsomme anholdelse af George Floyd gik viralt, har tallet 8:46 fået en helt særlig betydning.

Borgerretsforkæmperen Al Sharpton og medlemmer af Floyd-familien afholdt i går 8 minutter og 46 sekunders stilhed i Minneapolis. (Foto: © Craig Lassig, Scanpix)

8 minutter og 46 sekunder er nemlig, hvor lang tid Derek Chauvin har sit knæ på George Floyd i den virale video, der har sat sind i kog på tværs af kloden.

Tallet har endda fået sin egen Wikipedia-side, og politikere og aktivister har gang på gang afholdt 8 minutter og 46 sekunders stilhed for at markere George Floyds død.

Men det korrekte tal er faktisk 9 minutter og 29 sekunder, lød det i går fra anklageren Jerry Blackwell, som kaldte 9:29 "de tre vigtigste cifre i denne sag", beretter CNN.

Opjusteringen kommer efter gennemgang af politiets kropskameraer, der - modsat den virale video - viser episoden fra start til slut.

Forsvarsadvokaten, Eric Nelson, lod også til at acceptere det nye tal, påpeger CNN.

- Beviserne er langt større end 9 minutter og 29 sekunder, lød det fra Nelson, der sagde, at han havde mange dokumenter og interview, der vil bevise, at Chauvin ikke er skyldig.

/ritzau/DR Nyheder