Forskere fra WHO er stadig i karantæne i Wuhan: 'Usikkert om Kina vil give reel adgang'

Samtidig afviser Kina ekspert-kritik af landets håndtering af pandemiens begyndelse.

Holdet af forskere fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, formodes lige nu at være i karantæne på dette hotel i Wuhan, Kina. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)

Selvom det nu er fem dage siden, et internationalt hold af WHO-forskere ankom til Wuhan i Kina for at undersøge coronavirussets oprindelse, har de ti eksperter endnu ikke fået jord under neglene.

Forskerne er nemlig i karantæne indtil den 28. januar - to uger efter de ankom fra lande over hele verden, heriblandt Danmark.

Ekspertgruppens ankomst til Wuhan har været præget af hemmelighedskræmmeri fra kinesisk side. Oprindeligt skulle forskerholdet være ankommet til Kina i begyndelsen af januar, men kort forinden opstod der visum-problemer. Og nu, hvor eksperterne endelig er kommet ind i landet, afviser de kinesiske myndigheder at oplyse, hvor forskerne opholder sig under deres karantæne.

Samtidig er det fortsat et stort spørgsmål, hvad forskerne rent faktisk får lov til under opholdet i Wuhan, fortæller DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Der er stor usikkerhed om, hvorvidt kineserne vil give dem reel adgang. Der er lige nu en international diskussion om, hvorvidt det her bliver en egentlig undersøgelse, som vi kan stole på.

Asien-korrespondent Philip Khokhar er netop nu i byen Wuhan, hvor WHO's ekspertgruppe sidder i karantæne.

Kina afviser eksperters kritik

Mens WHO's eksperter altså endnu ikke kan begynde indsamlingen af data i Wuhan, har et andet hold forskere offentliggjort en midlertidig rapport, der kritiserer Kinas indsats i begyndelsen af pandemien.

Ifølge rapporten, der er udgivet af en forskergruppe, der blev nedsat sidste år efter ønske fra medlemslande af WHO, kunne Kina have sat tidligere ind over for virusset, der på verdensplan nu har kostet flere end to millioner mennesker livet.

- Selvom vi havde ufuldstændige informationer, tog vi en række hurtige og afgørende beslutninger, da vi som det første land i verden advarede om udbruddet, siger en talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium.

Ifølge Philip Khokhar er det tydeligt, at Kina ikke bryder sig om rapportens konklusioner.

- Så sent som i går gentog en talsmand for udenrigsministeriet, at coronavirus nødvendigvis ikke begyndte i Kina – og at der findes mange eksempler før Kina. De vil for alt i verden undgå, at Kina får ansvaret og skylden for coronapandemien, siger han.

Den uafhængige ekspertgruppe retter også kritik mod WHO, som den beskylder for at være alt for længe om at erklære udbruddet af coronavirusset for en global pandemi.