Et år efter det første coronarelaterede dødsfald blev registreret i den kinesiske storby Wuhan, får et hold af internationale forskere nu adgang til Kina.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udvalgt ti forskere, der skal undersøge, hvor coronavirusset udsprang. Forskerholdet ankommer efter planen til Kina torsdag, oplyser Kinas sundhedsministerium. Pressemeddelsen giver ikke detaljer om, hvor forskerne skal rejse til i Kina.
Den kinesiske regering og WHO har længe forhandlet om undersøgelsen. Det var tidligere planen, at holdet af forskere skulle ankomme til Kina i begyndelsen af januar, men kort før rejsen opstod der problemer med forskernes visum.
Generaldirektøren for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, var 'skuffet over', at Kina ikke havde færdiggjort de sidste indrejsetilladelser for forskerne:
- Vi er ivrige efter at få missionen i gang så hurtigt som muligt, sagde Ghebreyesus til britiske The Guardian.
Ifølge DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, virker det 'urealistisk', at det har handlet om teknikaliteter som visa og rejseplaner.
- Det tyder på, at der har været forhandlinger og diskussioner om, hvad forskerholdet skal udføre, hvordan det skal foregå, og hvor uafhængige de bliver, siger han.
Et sensitivt emne i Kina
Det står uklart, hvorvidt forskerholdet skal besøge byen Wuhan i Hubei-provinsen.
31. december 2019 meddelte Kina, at der var et udbrud af en ukendt lungebetændelse i millionbyen Wuhan.
Der gik yderligere tre uger, før den kinesiske million by lukkede ned.
Fordi Wuhan var coronapandemiens første epicenter, formoder eksperter at virusset udsprang herfra.
Flere lande har kritiseret Kina for at være sparsomme med oplysningerne om virusset, der udviklede sig til en pandemi.
Både kinesiske statsmedier og forskere har forsøgt at overbevise omverdenen om, at virusset kan have spredt sig fra andre steder en Wuhan.
- Wuhan var dér, hvor coronavirus først blev opdaget, men ikke hvor den opstod, har epidemiologen Zeng Guang sagt til den kinesiske, statsejede avis People's Daily.
Mike Ryan, der leder WHO's globale kriseredskab, har tidligere kaldt det 'højt spekulativt', at virusset ikke har sin oprindelse i Kina:
- Det er klart ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt, at man begynder sine undersøgelser, hvor de første tilfælde i mennesker opstod, sagde han på et pressemøde.
Ifølge Philip Khokhar er det vigtigt for Kina, at der er et samarbejde mellem WHO og kinesiske forskere. Det tyder på, at Kina gerne vil sikre sig så meget kontrol som muligt over forskerholdets arbejdsproces:
- Hele historien, om hvordan corona opstod, er det mest sensitive politiske emne i Kina. Ikke for regeringens forhold til befolkningen, men i forhold til omverdenen.
Kinas regering ønsker ikke, at virusset skulle være opstået i Kina, så de vil gå langt for at afsøge mange forskellige muligheder:
- Det er bare virkelig politisk ømtåleligt at have et internationalt forskerhold på besøg, siger Philip Khokhar.
Dansker er blandt ti internationale forskere
Thea Kølsen Fischer, der er professor i virusepidemier og infektioner ved Københavns Universitet er blandt de ti internationale forskere, som WHO har udvalgt til at undersøge, hvor coronavirusset stammer fra.
De andre forskere kommer fra Japan, Qatar, Tyskland, Vietnam, Rusland, Australien, Holland, Storbritannien og USA.
Thea Kølsen Fischer håber, at forskerholdet finder det værstdyr, der har været mellemdyr for coronavirus. Altså det dyr, der har båret smitten fra flagermus og krydset artsgrænsen fra dyr til mennesker.
Det fortalte hun i december i Deadline på DR2:
- Det vil give os en stærkere mulighed for at undgå, at lignende coronapandemier starter i samme dyr, sagde hun.
På verdensplan er flere end 90 millioner mennesker registreret smittet med coronavirus, og flere end 1,9 millioner mennesker med har mistet livet med virusset i kroppen.