Det er ikke usædvanligt, at Nordkorea affyrer missiler, men det er en tydelig provokation, at de sender missilerne hen over Japan.
Sådan lyder det fra forsker i asiatisk sikkerhed hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Andreas Bøje Forsby, efter at Nordkorea for første gang siden 2009 har affyret et missil hen over japansk territorium.
- Det er meget typisk for Nordkorea at vise deres utilfredshed ved at fyre nogle missiler af sted. Til gengæld er det meget provokerende, at de affyrer et missil, der for første gang flyver hen over Japan.
- I 2009 sendte Nordkorea ganske vist noget satellitudstyr op med en raket, der også endte med at overflyve Japan, men dagens missilaffyring tjener udelukkende militære afskrækkelsesformål, siger Andreas Bøje Forsby.
Japans premierminister, Shinzo Abe, kalder Nordkoreas missilaffyring for en "uhørt trussel" mod Japan. Og missiltesten er tydeligvis et chok for japanerne, siger Andreas Bøje Forsby.
Selv om japanerne ikke har valgt at forsøge at nedskyde missilet, har den givet anledning til beredskabslignende foranstaltninger, fortæller han.
For Nordkorea handler det om at fortælle, at de ikke accepterer de sydkoreanske og amerikanske militærøvelser, som ifølge landene har til formål at styrke de allieredes forsvarsevner.
- Nordkorea vil fortælle omverdenen, at de ikke finder sig i militærøvelserne, og at de ikke har tænkt sig at stoppe med at affyre missiler, så længe øvelserne fortsætter, siger Andreas Bøje Forsby.
Optrapning af langvarig konflikt
Forholdet mellem Nordkorea og USA har længe været anspændt, og missilaffyringen er uden tvivl en optrapning af den langvarige konflikt, siger Liselotte Odgaard, ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik og Kina ved Forsvarsakademiet.
- Der har været et par uger, hvor USA har sendt et signal om at kunne mødes ved forhandlingsbordet, men ved missilaffyringen fortæller Nordkorea, at de ikke synes, der er sket noget, og derfor vil de fortsætte.
- Det er en meget fastlåst situation, siger Liselotte Odgaard, som dog mener, at missilaffyringen ikke kun er et politisk signal.
- Det handler også om, at de bliver nødt til at lave de her test for at kunne udvikle deres missiler.
- Det er svært at se en udvej på konflikten, men et militært indgreb er ret usandsynligt, både på grund af de menneskelige og økonomiske omkostninger, der ville være, siger hun.
FN's sikkerhedsråd skal mødes i dag og diskutere affyringen, men ifølge Andreas Bøje Forsby vil det formentlig ikke afføde skærpede sanktioner.
- Man har lige gennemført en runde sanktioner, så det vil de nok ikke gøre igen, især fordi Kina og Rusland er modstræbende på det punkt. Men der kommer formentlig en eller anden form for markering fra sikkerhedsrådet.
- De kan komme med forskellige grader af kritik, men hvilken form for kritik er svært at spå om. Det er et meget speget spil i øjeblikket, siger han.