Forsker bakker op om britisk spionchef: Kun stater kan lave avancerede hackerangreb

Nogle cyber-angreb er så avancerede, at de er meget svære at gardere sig mod, siger major.

I et sjældent interview beskylder chef for den britiske efterretningstjeneste MI5, Andrew Parker, Rusland for at udøve omfattende cyberspionage. (Foto: © -, Scanpix)

Mellem 80 og 90 procent af den cyber-kriminalitet, der bliver forsøgt udført, er så simpel, at et almindeligt og opdateret virusprogram nemt kan dæmme op for det.

Det er nemlig først, når der for alvor bliver spillet med de økonomiske muskler, at man kan udforme hacker-programmer, der kan stjæle statshemmeligheder og store virksomheders følsomme oplysninger.

Sådan lyder det fra Mikkel Storm Jensen, der er major og forsker i cyber-krigsførelse ved Forsvarsakademiet, efter at den britiske spionchef fra MI5 har givet et interview til The Guardian, hvor han konkret peger på, at russerne udøver omfattende cyber-spionage mod Storbritannien.

Mikkel Storm Jensen kalder de mest avancerede former for cyber-angreb for 'Advanced persistent threats'. Det er oftest den hacker-proces, stater bruger, hvis de vil spionere mod andre.

- De er karakteriseret ved, at de har kostet mange penge og har taget lang tid at udvikle. Det har formentlig også krævet, at en stat har været inde over udviklingen. Man bruger ikke 'Advanced persistent threats' ret ofte, da de er ekstremt dyre, men så er de til gengæld også meget svære at beskytte sig mod, siger han til DR Nyheder.

Vil beskytte nationale interesser

I interviewet siger Andrew Parker, der er chef for den britiske efterretningstjeneste MI5, at Rusland lige nu udgør den største trussel mod Storbritannien.

- Landet bruger en bred palet af statsorganer og styrker for at opnå sine mål i udlandet på en stadigt mere aggressiv måde. Det involverer propaganda, spionage, undergravende virksomhed og cyber-angreb, siger spionchefen, hvilket er første gang, at en chef for MI5 giver et interview i tjenestens 107 år lange historie.

Rusland har afvist Andrew Parkers beskyldninger. På et pressemøde kalder Dmitry Peskov, der er talsmand for præsidentpaladset i Kreml, beskyldningerne for 'grundløse'.

- Disse ord har ikke noget at gøre med virkeligheden. Indtil nogen kommer med beviser, vil vi betragte disse udsagn som ubegrundede og grundløse, siger han på et pressemøde ifølge nyhedsbureaeuet Reuters.

Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsakademiet er dog ikke i tvivl om, at Rusland spionerer mod Storbritannien og andre Nato-lande som for eksempel Danmark.

- Russerne forsøger at spionere, alt hvad de kan. Russerne siger, at de gør det for at beskytte dem selv og deres plads i det internationale samfund, siger eksperten i cyber-krigsførelse og fortsætter:

- De har en klar interesse i at få et indblik i kulisserne, da de har uoverensstemmelser omkring for eksempel annekteringen af Krim. Der foregår også en kamp i Syrien om, hvem der skal være præsident, hvor Rusland er 100 procent med Assad i modsætning til Nato, siger han og fortæller, at han ikke ønsker at vurdere, om Rusland udgør en trussel.