Den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, roser den britiske spionchef i MI5, Andrew Parker, for at give et historisk interview i The Guardian, hvor han peger på Rusland som den største trussel mod Storbritannien.
Men netop det, at Andrew Parker direkte beskylder russerne for at begå spionage er meget bemærkelsesværdigt i forhold til, hvordan man normalt reder trådene ud de forskellige efterretningstjenester imellem, mener den tidligere operative chef.
- Specielt det, at man direkte går ind og forholder sig til den russiske ageren i forhold til spionage og lignende aktiviteter, det er en meget markant udtalelse fra en efterretningschefs side. Normalt prøver man at håndtere sådanne situationer på en måde, så man ikke medvirker til at accelerere konflikten, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder.
Hvorfor vælger man så at sætte navn på i det her tilfælde?
- Når man har forsøgt alle diplomatiske midler, og man alligevel ikke har været i stand til at bremse op for det, så kan det være nødvendigt en gang i mellem at melde klart og tydeligt ud i offentligheden, at man finder det uacceptabelt, siger Hans Jørgen Bonnichsen og peger på, at USA også har meldt helt klart ud, at kineserne spionerer mod dem i stor stil.
I interviewet med The Guardian fortæller Andrew Parker, at Rusland stadig har både efterretningsofficerer og spioner i Storbritannien. Men derudover skal briterne forholde sig til et nyt trusselsbillede, der nærmest ændrer sig for dag til dag.
- Landet bruger en bred palet af statsorganer og styrker for at opnå sine mål i udlandet på en stadigt mere aggressiv måde. Det involverer propaganda, spionage, undergravende virksomhed og cyber-angreb. Rusland er over hele Europa og i Storbritannien i dag. Det er MI5's opgave at komme i vejen for det, siger Andrew Parker i det første interview, en MI5-chef har givet i tjenestens 107 år lange historie.
Har interesse i Danmark
Det er dog ikke kun Storbritannien og USA, som skal forsøge at forsvare sig mod cyber-spionage. I en rapport fra januar peger Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, på, at truslen fra cyber-spionage mod danske myndigheder og private virksomheder er 'meget høj', og at omfanget af spionage er steget markant de seneste år.
I rapporten lægger de desuden vægt på, at det primært er statslige og statsstøttede grupper, der står bag. Center for Cybersikkerhed nævner dog ikke nogle specifikke lande, der i særlig grad kigger os over skulderen.
Men i modsætning til Forsvarets Efterretningstjeneste tøver Hans Jørgen Bonnichsen ikke med at pege på Rusland som et af de lande, der har interesser i Danmark.
- Der er det meget klart, at PET har fokus på nogle af de store i feltet i forhold til den her trussel. Det er understøttet af tjenesterne i både Storbritannien, Tyskland og USA, at de, der er mest aggressive, er russerne og kineserne, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Hvorfor er Rusland og Kina interesserede i Danmark?
- De er selvfølgelig interesseret i vores holdning til det arktiske område, som bliver en af fremtidens slagpladser i forhold til blandt andet mineraler og transportveje. Og så er det selvfølgelig interesseret i vores syn på den højaktuelle krig i Syrien, siger Hans Jørgen Bonnichsen og tilføjer:
- Spionagen har alle dage eksisteret og vil alle dage eksistere.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Center for Cybersikkerhed på MI5-chefens udtalelser i The Guardian.