Søndag aften blev fire mænd fremstillet ved et grundlovsforhør i retten i Moskva. De er mistænkt og varetægtsfængslet for at være medvirkende i terrorangrebet i fredags i Moskva, hvor bevæbnede mænd skød og dræbte mindst 137 mennesker under en koncert i den russiske hovedstad.
I lørdags var meldingen fra de russiske myndigheder, at man har anholdt 11 personer.
De fire, der sad i retssalen søndag aften, er mellem 19 og 32 år gamle og statsborgere i det centralasiatiske land Tadsjikistan, der tidligere var en del af Sovjetunionen.
Og mændene var ilde tilredt. Det viser billeder fra retten i Moskva, lyder det fra DR’s Ukraine- og Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, der har set billederne.
- De var hævede i ansigterne med blå mærker og tydelige tegn på, at de var blevet slået. Den ene havde en forbinding om sit højre øre. Der må vi nok konstatere, at det er ham, man ser på en video - der er blevet delt på sociale medier i weekenden – få skåret dele af sit øre af og stoppet det i munden af sikkerhedstjenesten under den første anholdelse, fortæller hun.
Det var kun tre af mændene, der selv gik. Den fjerde, en 19-årig mand, blev ført ind i en kørestol og var kun pletvist ved bevidsthed. Ifølge nyhedsbureauet Reuters lod han til også at mangle et øje, skriver BBC.
- Journalister, der dækkede de første minutter af grundlovsforhøret, inden dørene blev lukket, fortæller, at der var stillet et bækken ind under kørestolen, så urinen kunne løbe ned i det, fortæller Matilde Kimer.
Ifølge nyhedsbureauet AP erklærede tre ud af de fire mænd sig skyldige.
Ledninger sat fast til kønsdele
De fire mænd blev pågrebet i lørdags, efter at myndighederne eftersøgte en hvid Renault, der skulle være kørt fra koncertsalen. Den blev fundet og stoppet omkring 400 kilometer sydvest for Moskva, skriver BBC. Ifølge sikkerhedsmyndighederne forsøgte to af dem at stikke af fra bilen, mens de to andre blev i bilen.
Matilde Kimer forklarer, at sikkerhedstjenesten i Rusland har ladet sive nogle af de videoer, der blev optaget, da mændene blev anholdt i lørdags. Og det er ikke kønne billeder.
- Man har ikke lagt skjul på, at man har udsat de her mænd for tortur, siger hun og fortsætter:
- Der er kommet et foto frem med en af de mistænkte, der ligger på gulvet med bukserne om anklerne og ledninger sat fast til kønsdelene. Jeg er ikke ekspert i afhøringsteknikker, men jeg tror, man kan få folk til at indrømme det meste, hvis man påfører dem skade.
Det er gruppen Islamisk Stats associerede organisation i Afghanistan, der hævder at stå bag angrebet i fredags. Den bliver kaldt Islamisk Stat i Khorasan, eller ISIS-K.
Det er langt fra første gang, at Rusland er blevet ramt af terrorisme, der er blevet koblet til ekstremistisk islamisme.
I 2015 tog Islamisk Stat skylden for at sprænge et passagerfly med 224 primært russiske personer ombord over Sinai-ørkenen i Egypten.
I 2017 blev 15 russere dræbt i et angreb på metroen i Sankt Petersborg, der også blev koblet til islamistiske terrorister.
Kobler angrebet til Ukraine
Ruslands præsident, Putin, har dog kædet angrebet sammen med Ukraine. Putin og den russiske efterretningstjeneste mener nemlig, at de påståede terrorister fra Islamisk Stat i en eller anden grad står i ledtog med Ukraine.
- De prøvede at skjule sig og bevægede sig mod Ukraine, hvor man, ifølge vores foreløbige oplysninger, fra ukrainsk side havde forberedt et transitvindue, så de kunne komme over grænsen, sagde Putin lørdag i en tale til nationen.
Mandag aften fastslog Putin, at det var radikale islamister, der stod bag, men gentog også, at de havde relationer til Ukraine.
Ukraines præsident, Zelenskyj, har afvist, at man har haft noget som helst at gøre med angrebet eller gerningsmændene. Det samme gør den amerikanske efterretningstjeneste.
To af de mistænkte arbejdede i Rusland og fortalte i retten, at de på en måde blev rekrutteret til at være med i terrorangrebet under løftet om betaling.
Men der er stadigvæk ubesvarede spørgsmål, og blandt de russiske medier drypper der hele tiden lidt informationer ud baseret på deres egne kilder blandt myndighederne, fortæller Ukraine- og Ruslandkorrespondent Matilde Kimer.
- Her til morgen synes jeg at se, at der er en afvejning flere steder: Det kan være Ukraine, det kan være Islamisk Stat, og så forsøger man at komme med flere detaljer om de anholdte. Men hvem, der har tilbudt dem betaling, og hvornår de blev overtalt til at udføre det her terrorangreb, det står stadigvæk i det uvisse, siger hun.