Fogh: Trump vil se på verden med friske øjne

Før præsidentvalget kritiserede Danmarks tidligere statsminister den republikanske politiker - nu er tonen en anden.

Donald Trump har potentialet til at stabilisere amerikansk politik og genetablere et pålideligt amerikanske lederskab på den globale scene i de kommende år, siger Anders Fogh Rasmussen (V). (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Donald Trump bliver efter alt at dømme en noget utraditionel præsident for USA.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at han bliver en dårlig præsident. Snarere tværtimod.

Det skriver Anders Fogh Rasmussen (V), forhenværende statsminister og Nato-generalsekretær, i et nyt indlæg på finanssiden Marketwatch.

- Jeg tror, at præsident Trump vil blive uortodoks, udfordre status quo og se på den globale scene med friske øjne. Hvis det sker med omtanke, kan det blive en effektiv fremgangsmåde, skriver Anders Fogh Rasmussen, som i dag driver sit eget konsulentfirma.

Han understreger samtidig, at Donald Trump sammen med sin regering kan give verdensscenen et ”hårdt tiltrængt boost af energi og kreativitet”.

- Donald Trump har potentialet til at stabilisere amerikansk politik og genetablere et pålideligt amerikanske lederskab på den globale scene i de kommende år.

Kritiserede Trump før valget

Det er ellers ikke mere end fire måneder siden, at Anders Fogh Rasmussen havde et mere kritisk syn på den republikanske politiker, der noget overraskende vandt det amerikanske præsidentvalg sidste år.

- Jeg synes, at noget af det, han har sagt, er forfærdeligt. Blandt andet har han stillet tvivl om, hvorvidt USA virkelig vil forsvare enhver Nato-allieret, Det er med til at underminere Natos troværdighed, og det kan friste Putin over evne, sagde han i september til DR Nyheder.

Det budskab har Donald Trump gentaget, efter at han blev valgt. Senest i et fællesinterview med aviserne The Times og Bild, hvor han blandt andet udtalte, at Natos medlemslande ”ikke betaler det, som de bør”.

Natos målsætning er, at alle medlemslandene skal bruge mindst to procent af deres årlige bruttonationalprodukt på forsvaret. Men det er langt fra alle medlemslande, der gør det. Hvor USA ifølge Nato bruger 3,61 procent af sit BNP på forsvaret, bruger Danmark eksempelvis 1,17 procent.

Den kritik har Donald Trump ret i, understreger Anders Fogh Rasmussen nu.

- Det ville være katastrofalt at efterlade USA’s allierede i Europa, men Trump har ret til at fremhæve, at USA betaler en uforholdsmæssig stor andel af de samlede forsvarsomkostninger i Nato-alliancen. Trumps utvetydighed i forhold til dette emne har sammen med Ruslands raslen med sablerne sendt chokbølger gennem mange europæiske lande, skriver Anders Fogh Rasmussen.

Lyt til populister

I indlægget, der er blevet offentliggjort blot få dage inden, at Donald Trump på fredag bliver taget i ed som præsident, opfordrer han samtidig Vestens intellektuelle elite til at tage den populistiske bevægelse, han står for, alvorligt.

- Eliterne gør sig klogt i at huske på, at populisme ofte er baseret på en kerne af sandhed. I stedet for at boykotte populister, er de etablerede partier ofte bedre stillede ved at byde dem velkommen og arbejde sammen med dem, skriver han og peger på sit eget samarbejde med Dansk Folkeparti op igennem 00’erne.

- Den regering, jeg stod i spidsen for i Danmark mellem 2001 og 2009, var baseret på en succesfuld koalition mellem såkaldte populister og etablerede centrumhøjre-partier. Vi var ikke enige om alle ting, men sammen var vi i stand til at reformere velfærdsstaten, forbedre vores udlændingelovgivning og bakke op om de amerikanskledede koalitioner i Afghanistan og Irak, skriver han og fortsætter:

- Vigtigst af alt tog vi et kulturelt opgør med politisk korrekthed og bureaukratisk elitisme.

Anders Fogh Rasmussen har ikke ønsket at uddybe sit indlæg over for DR Nyheder.