USA’s kommende præsident, den republikanske Donald Trump, langede i går hårdt ud efter EU-samarbejdet, som han betegnede som ”et fartøj for Tyskland”, og roste samtidig briterne for at forlade det.
Det skete i et dobbeltinterview med aviserne The Times og Bild, hvor han samtidig forudså, at flere EU-lande vil følge briterne trop og forlade samarbejdet.
- Jeg tror ikke, at det bliver så let at holde sammen på det, som nogle tror, sagde han.
Men den kritik kan han godt holde for sig selv, lyder det nu fra Frankrigs præsident, François Hollande.
- Europa vil være klar til at arbejde for et transatlantisk samarbejde, men det vil blive baseret på vores interesser og værdier. Europa har ikke brug for råd udefra i forhold til, hvad vi skal gøre, siger den franske præsident ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Merkels ansvar
Interviewet med Donald Trump blev offentliggjort blot fem dage før, at han formelt set bliver taget i ed som USA’s næste præsident.
Her understregede Donald Trump samtidig, at EU nok kunne have undgået sidste års ”brexit”, hvis EU-landene ikke var blevet tvunget til at tage imod de mange flygtninge, som i de seneste år er kommet til kontinentet.
Og her pegede han på den tyske kansler, Angela Merkel, som syndebukken.
- Jeg synes, at hun begik en meget katastrofal fejl, og det var at tage imod alle disse illegale, du ved, tage imod alle disse mennesker, hvor end de kom fra, sagde Donald Trump.
Det fik tidligere på dagen den tyske kansler til at fastslå, at ”Europas skæbne er i vores egne hænder”.
- Han (Donald Trump, red.) har endnu engang præsenteret sine holdninger. De har været kendt i noget tid. Det har mine også, sagde hun under et pressemøde med den newzealandske premierminister, Bill English.
Samuelsen: Ro på
Det var ikke kun EU og Tyskland, som fik hårde ord med på vejen af Donald Trump. Også Nato-samarbejdet blev kritiseret af den republikanske politiker.
- Jeg har for længe siden sagt, at Nato havde problemer. For det første, at det var forældet, fordi det blev designet for mange, mange år siden. For det andet fordi landene ikke betaler det, som de bør, sagde han.
Ifølge den franske præsident betyder det nuværende geopolitiske klima, at de europæiske lande bliver nødt til at forstærke deres forsvar og styrke det militære samarbejde for at sikre, at de fortsat bliver hørt i resten af verden.
- Det (Nato, red.) bliver først forældet, når truslerne bliver forældede, siger François Hollande.
Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), er dog ikke så bekymret som sine europæiske kollegaer.
Til Berlingske sagde han tidligere på dagen, at vi skal have ”is i maven” og vente på, at Donald Trump og hans stab får sat sig i stolen.
- Der er også andre meldinger fra USA. Vi har haft høringer (af kommende ministre, red.), som er forløbet udmærket set fra europæisk side, så vi skal afvente, at vi flytter os fra Twitter-diplomatiet til det, der bliver den virkelige politik. Det er det, som vi skal forholde os til, sagde han til Berlingske.